Acasă Politic Bucuresti: Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil

Bucuresti: Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil

DISTRIBUIȚI

111137 – 20062012 – Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat miercuri, la Palatul Parlamentului, conferinţa naţională „Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil”, la care au participat specialişti ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi ai UNICEF România.

Prezentările în plen au accentuat efectele negative pe care consumul de droguri îl are asupra mamei şi fătului: „Părinţi consumatori de droguri”, „ Mame seropozitive însărcinate”, „Consecinţe fetale şi neonatale ale toxicomaniei materne în cursul sarcinii”, „Implicaţiile consumului de substanţe ilegale la mamă şi efectele asupra copiilor – studiu de caz”, „ Studiu consum „etnobotanice”, „Factori de risc şi de protecţie la consumul de droguri”, „Influenţa fumatului asupra funcţiei pulmonare la copil şi mamă”, „Efectele abuzului de substanţe asupra copiilor şi familiei”, „Prezentarea serviciilor de protecţie a copilului”, „Prezentarea serviciilor de asistenta ale ANA” etc.

Evenimentul a marcat iniţierea campaniei naţionale „Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil”, al cărei obiectiv principal îl reprezintă sensibilizarea şi conştientizarea viitoarelor mame cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, alcool şi droguri asupra fătului.

Conform ultimului “Raport Naţional privind situaţia drogurilor în România 2011”, realizat de ANA, una dintre cele mai importante probleme asociate consumului de droguri la părinţi este aceea că mamele consumatoare de droguri nasc adesea copii dependenţi de droguri.

În plus, aceştia prezintă, în majoritatea cazurilor, patologie medico-psiho-socială, fiind predispuşi la tulburări de dezvoltare, atât cognitive, cât şi somatice, au probleme de nutriţie şi o stare excesivă de iritabilitate.

Pe de altă parte, potrivit specialiştilor, mortalitatea infantilă este mai ridicată în rândul nou-născuţilor proveniţi din mame consumatoare de droguri. În acest sens, opiniile experţilor au relevat că administrarea drogurilor în timpul sarcinii creşte foarte mult riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale, de naştere prematură, de greutate mică la naştere sau chiar de pierdere a sarcinii.

Totodată, consumul de droguri ilicite este asociat cu morbiditate şi mortalitate crescută în rândul nou-născuţilor şi expune, în special în cazul consumului pe cale injectabilă, şi la alţi factori de risc care sunt nocivi atât pentru mame, cât şi pentru feţii acestora, cum ar fi transmiterea virusurilor HIV, HVC şi HVC, precum şi a altor boli infecţioase (sifilis). De regulă, copiii născuţi din mame consumatoare de droguri prezintă la naştere sindromul de abstinenţă neonatală (sevraj), care poate dura de la o săptămână la 1 lună.

Pe fondul creşterii consumului de droguri în România în perioada post-decembristă, încep să apară şi primele cazuri de nou-născuţi cu mame consumatoare de droguri, neonatologii confruntându-se cu o problematică nouă în ceea ce priveşte diagnosticul şi alegerea conduitei terapeutice ce trebuie adoptată în astfel de situaţii. Pe lângă aspectele de ordin medical, apar şi cele de ordin social, cel mai frecvent dintre acestea fiind abandonul nou-născuţilor în spital.

Frecvenţa tot mai mare a cazurilor de nou-născuţi proveniţi din mame consumatoare de droguri, precum şi impactul consumului de droguri asupra nou-născutului au atras atenţia specialiştilor din cadrul Serviciului de Neonatologie al Departamentului Obstetrică-Ginecologie „Gheorghe Polizu” din Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” – care, începând cu anul 2003, au realizat mai multe studii în domeniu.

Astfel, în anul 2003, pe baza datelor colectate în perioada 2000-2002, au fost prezentate rezultatele primului studiu retrospectiv de acest tip din România, intitulat “Seducţia drogurilor şi impactul medico-social asupra nou-născutului”. Trei ani mai târziu, în anul 2006, în cadrul Conferinţei “Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil“ , a fost prezentat cel de-al doilea studiu intitulat “Nou născutul cu risc rezultat din sarcina marcată de toxicomanie”, efectuat pe baza datelor colectate în perioada 2000-2004.

În anul 2011, pornind de la concluziile studiilor anterioare, cu ocazia Congresului Naţional de Neonatologie, a fost prezentată o comunicare ştiinţifică intitulată „Aspecte etice în îngrijirea nou născuţilor proveniţi din sarcini marcate de toxicomanie – Responsabilitate parentală”, în care pentru prima dată sunt luate în discuţie componente de natură etică ale abordării mamelor consumatoare de droguri şi nou-născuţilor acestora.

Pe baza concluziilor rezultate din cercetările efectuate, precum şi din experienţa clinică, specialiştii din cadrul Serviciului de Neonatologie al Departamentului Obstetrică-Ginecologie „Gheorghe Polizu” din Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” au inventariat riscurile abuzului de substanţe psihoactive în timpul sarcinii şi au diseminat în reţeaua neonatologilor din România, Scorul Clinic (FINNEGAN), utilizat pentru evaluarea severităţii sindromului de sevraj şi alegerea conduitei terapeutice.

De asemenea, în anul 2011, în baza unor protocoale de colaborare încheiate între ANA, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi Asociaţia de Neonatologie din România, a fost elaborată o metodologie de colectare a datelor privind mamele consumatoare de droguri, care urmează să fie aplicată la nivelul tuturor secţiilor de neonatologie şi obstetrică-ginecologie de nivel 2 şi 3 în cadrul unui studiu naţional intitulat „Părinţi consumatori de droguri”, începând cu anul 2012. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.