Acasă Politic București: Traian Băsescu cheama alegatorii la urne

București: Traian Băsescu cheama alegatorii la urne

DISTRIBUIȚI

110833 – 10062012 – „Duminică au loc alegeri locale. Fac apel către toate instituţiile statului legal implicate în procesul electoral să asigure desfăşurarea corectă, în condiţii de legalitate şi transparenţă, a procesului electoral. Îi îndemn, totodată, pe toţi românii cu drept de vot să participe la alegerile locale, astfel încât rezultatul acestui scrutin să legitimeze noii aleşi şi să-i oblige să respecte promisiunile electorale. Solicit formaţiunilor politice participante la alegeri să respecte regulile în timpul alegerilor locale, să asigure prezenţa reprezentanţilor în secţiile de vot şi să asigure desfăşurarea corectă a procesului electoral şi a procesului de numărare a voturilor” este mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, cu ocazia alegerilor locale din data de 10 iunie 2012.

Românii ies duminică, 10 iunie 2012, la vot pentru a stabili componența administrației locale pentru următorii patru ani. Acestea sunt primele alegeri la care primarii vor fi aleși din primul tur. Cele peste 18.000 de secţii de votare organizate pentru alegerile locale s-au deschis, duminică, la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. La urne sunt aşteptaţi peste 18,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot care urmează să aleagă primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene. În situaţia în care în secţie sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-şi exprime opţiunea şi după această oră. Cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-şi exercite dreptul de vot pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu. Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul, conform actului de identitate. Alegătorii vor primi, când se prezintă la urne, patru buletine de vot, câte unul pentru primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilieri judeţeni şi locali. Biroul Electoral Central a stabilit că accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.

Ştampila cu menţiunea ”Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreşte să-i aleagă, în caz contrar buletinul fiind declarat nul. Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, aflate în spitale sau în azile, pot vota cu urna mobilă, numai dacă au domiciliul în raza teritorială în care se află locul în care sunt internate. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare în scopul de a-1 ajuta un însoţitor ales de el. Preşedintele consiliului judeţean va fi ales prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin, în timp ce consilierii locali şi judeţeni vor fi votaţi pe liste de partid. – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.