Acasă Politic Constanta: Curs naţional de pregătire în domeniul detecţiei materialelor nucleare şi radioactive

Constanta: Curs naţional de pregătire în domeniul detecţiei materialelor nucleare şi radioactive

DISTRIBUIȚI

110652 – 01062012 – La sediul Gărzii de Coastă din Constanţa, s-a desfăşurat, în perioada 28 mai – 1 iunie, „Cursul Naţional privind prevenirea şi combaterea activităţilor de trafic ilicit cu materiale nucleare şi radioactive pe teritoriul României”, activitate de pregătire a specialiştilor din cadrul instituţiilor naţionale cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu materiale nucleare şi radioactive.

Cursul de pregatire a fost organizat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (C.N.C.A.N.) şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (A.I.E.A.), în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

La curs au participat reprezentanţi ai instituţiilor de cooperare din cadrul acestui program şi anume specialişti din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Unitatea NBC, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Autoritatea Naţională a Vămilor, Serviciul Român de Informaţii, Agenţia Nucleară şi Pentru Deşeuri Radioactive din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Departamentul Energiei din S.U.A.

Cursul a constat în exerciţii teoretice şi practice, prezentări ale capabilităţilor instituţiilor statului român de intervenţie în cazul identificării unui caz de trafic ilicit cu substanţe radioactive sau nucleare, prezentarea echipamentelor de detecţie din dotarea Poliţiei de Frontieră Române primite în cadrul programului intitulat „Second Line of Defense” (S.L.D.) – destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive, precum şi demonstraţii practice ale A.I.E.A. privind modul de funcţionare a unor echipamente de detecţie şi identificare a materialelor radiologice.

Sesiunile de pregătire au fost susţinute de experţi din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomica (A.I.E.A.) şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (C.N.C.A.N.), precum şi de ofiţeri specialişti în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul I.G.P.F.

Programul „Second Line of Defense” (S.L.D.) destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive în vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, reprezintă un program amplu ce urmăreşte dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de ţări ale lumii cu echipament specific.

La nivelul ţării noastre programul este implementat şi gestionat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor – Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul Departamentului Energiei (D.O.E.) din cadrul Guvernului S.U.A, acesta reprezentând o donaţie a guvernului american.

“Second Line of Defense” prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare ce detectează radiaţii gama şi neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale şi aeriene situate la frontiera externa a U.E., la graniţa cu Ucraina, Serbia, R. Moldova şi Marea Neagra, cât şi în cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă – Bucureşti. Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale.

Implementarea Programului a început în P.T.F. Galaţi Rutier şi în P.T.F. Galaţi Feroviar de la frontiera cu R. Moldova şi a continuat la Marea Neagră, în Portul Constanţa şi Constanţa Sud Agigea.

Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din S.U.A. două autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecţie a materialelor nucleare şi radioactive, care sunt utilizate de către ofiţerii specializaţi în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Programul „Second Line of Defense” (S.L.D.) se derulează în baza Acordului dintre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii cu privire la cooperarea în domeniul prevenirii traficului ilicit cu substanţe nucleare şi alte materiale radioactive, semnat la data de 15 septembrie 2008.

Pentru ţara noastră implementarea programului „Second Line of Defense” conduce la întărirea rolului activ pe care România îl are în regiune în soluţionarea unor probleme majore precum lupta împotriva terorismului, promovarea parteneriatului strategic cu S.U.A. şi promovarea intereselor de securitate ale statului român. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.