Acasă Politic Berlin: Sergiu Celibidache omagiat in Germania

Berlin: Sergiu Celibidache omagiat in Germania

DISTRIBUIȚI

111527 – 04072012Marele dirijor român şi director muzical general al oraşului München, Sergiu Celibidache (1912 – 1996) ar fi împlinit anul acesta 100 de ani.

Cu ocazia acestui moment de sărbătoare, Institutul Cultural Român din Berlin susţine în calitate de partener, concertele faimosului cor A-cappella Monteverdi din München, sub conducerea lui Konrad von Abel, alături de Noua Filarmonică Internaţională şi având în repertoriu „Misa nr.3 în fa minor“ a lui Anton Bruckner. Concertele vor avea loc pe 14 şi 15 iulie, în München şi Landsberg am Lech. Peste 180 de muzicieni din peste 10 ţări, printre care şi România, participă la acest proiect.

În cadrul aniversării are loc şi expoziţia unor portrete ale lui Celibidache, realizate de Konrad Rufus Müller, artistul devenit faimos ca „fotograf al cancelarilor“. Portretele vor fi expuse în perioadele 5-20 iulie şi 5-30 septembrie 2012 în foaierul filarmonicii. Vernisajul va avea loc miercuri, în data de 4 iulie 2012, la ora 18:30 în Filarmonica din Gasteig, München.

Pe tot parcursul anului 2012, muzicienii din München readuc în memorie personalitatea marelui dirijor român prin concerte, conferinţe, work-shop-uri, expoziţii.

Marele dirijor de origine română Sergiu Celibidache (1912 – 1996) s-a născut la Roman şi a trăit la Iaşi, Bucureşti, Paris şi Berlin. Talentul său excepţional a fost remarcat de la vârsta de patru ani, când a început să cânte la pian. A studiat la Filarmonica din Berlin şi a fost profesor de muzică în Germania şi Franţa. Activitatea sa ca dirijor a desfăşurat-o peste tot în lume. În 1953 şi 1988 a primit Premiul Internaţtional de Muzică Léonie-Sonning. În 28 noiembrie 1954 a fost distins cu Crucea de Merit a Federaţiei pentru “Meritele obţinute cu ocazia reconstruirii Orchestrei Filarmonice din Berlin după război” iar în 1992, cu Crucea de Merit cu Stea. În acelaşi an, Celibidache a primit Cetăţenia de Onoare a oraşului München. Corul Monteverdi din München (MCM) a fost fondat în 1991 de către Konrad von Abel, asistentul artistic al lui Sergiu Celibidache. În scurt timp, ansamblul coral a obţinut o imagine proeminentă pentru interpretarea compoziţiilor din toate epocile muzicale. Atât publicul, cât şi presa, îşi exprimă cu regularitate entuziasmul pentru reprezentaţia captivantă, imaginile auditive transparente şi structura corala elaborată în mod sofisticat. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.