Acasă Politic Bruxelles: CE propune ţările care vor găzdui manifestarea „Capitala europeană a culturii”...

Bruxelles: CE propune ţările care vor găzdui manifestarea „Capitala europeană a culturii” după 2019

DISTRIBUIȚI

111956 – 22072012 – Comisia Europeană a adoptat o propunere în favoarea prelungirii iniţiativei „Capitala europeană a culturii”. Programul actual se va încheia în 2019 şi noua propunere stabileşte ordinea în care ţările vor desemna oraşele candidate pentru a deţine acest titlu până în anul 2033. Pe lângă cele două state membre care îşi împart titlul în fiecare an, propunerea sugerează ca ţările candidate sau potenţial candidate la aderarea în UE să poată, de asemenea, propune o „Capitală europeană a culturii” o dată la trei ani. Planul urmează să fie acum discutat de către Parlamentul European şi Consiliu, care vor lua o decizie finală cu privire la viitoarele dispoziţii înainte de sfârşitul anului 2013.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, a declarat: „Iniţiativa «Capitala europeană a culturii» reprezintă una dintre cele mai vizibile şi mai reuşite iniţiative lansate de UE. Pe lângă promovarea bogăţiei şi diversităţii culturale extraordinare a Uniunii Europene, iniţiativa a constituit un catalizator pentru transformarea oraşelor, atât în beneficiul cetăţenilor, cât şi în cel al turiştilor. Competiţia în rândul statelor membre pentru obţinerea titlului este mai strânsă ca niciodată – ceea ce reprezintă dovada valorii şi a atractivităţii constante a acestei manifestări.”

Propunerea Comisiei păstrează principalele caracteristici şi structura programului actual. Ea sugerează, în special, continuarea atribuirii titlului pe baza unui sistem de rotaţie între statele membre. Criteriile de selecţie au fost modificate pentru a oferi orientări mai detaliate potenţialelor Capitale, îmbunătăţind astfel procesul general de selecţie şi de monitorizare a oraşelor implicate. Se va acorda mai multă atenţie efectului de pârghie al iniţiativei în ceea ce priveşte stimularea creşterii şi a dezvoltării urbane pe termen lung, precum şi dimensiunii europene a evenimentului şi calităţii conţinutului cultural şi artistic în cursul anului respectiv.

Iniţiativa „Capitala europeană a culturii” actuală (instituită prin Decizia 1622/2006/CE) se încheie în 2019. Întrucât competiţia pentru obţinerea titlului este lansată cu şase ani în avans, pentru a oferi oraşelor suficient timp pentru a se pregăti, decizia privind noul ciclu trebuie adoptată de către Parlament şi Consiliu în 2013.

Propunerea Comisiei are loc în urma mai multor evaluări ale programului actual şi în urma unei consultări publice realizate în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, urmată de o reuniune publică la Bruxelles, în martie 2011. Aceste demersuri demonstrează în mod clar că manifestarea „Capitala europeană a culturii” aduce numeroase beneficii oraşelor şi regiunilor: deşi rămâne, în esenţă, un eveniment cultural, ea generează beneficii sociale şi economice semnificative, în special atunci când este integrată într-o strategie de dezvoltare pe termen lung axată pe cultură.

De la crearea acestui titlu, în 1985, 46 de oraşe au fost desemnate „Capitale europene ale culturii” până în prezent. În 2012, Capitalele europene ale culturii sunt Guimarães (Portugalia) şi Maribor (Slovenia). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.