Acasă Politic Bruxelles: Raportul privind MCV: “Controversele actuale reprezinta o amenintare grava la adresa...

Bruxelles: Raportul privind MCV: “Controversele actuale reprezinta o amenintare grava la adresa progreselor realizate pana acum”

DISTRIBUIȚI

111878 – 18072012 – Raportul definitivat privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie referitor la Romania si Bulgaria a fost prezentat, miercuri, la Bruxelles, de catre Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.„Au fost facute progrese in ambele state, dar acestea nu justifica posibila ridicare a monitorizarii. MCV va continua pentru ambele state. Acesta va inceta atunci cand Comisia va fi convinsa ca toate cerintele au fost indeplinite”, a precizat oficialul european. „Situatia actuala din Romania a fost prezentata, in urma cu scurt timp, de catre presedintele Comisiei Europene, asa ca nu ma voi referi din nou la aceleasi lucruri. Voi analiza, astfel, ce s-a intamplat in ultimii cinci ani, asa cum scrie in raportul final”, a spus Mark Gray. 

„In cursul acestor cinci ani, au existat perioade de progres si de regres, momente in care cooperarea a functionat bine, si momente in care mecanismul s-a confruntat cu atitudini ostile si a intampinat rezistente. Prin urmare, prezentul raport recunoaste progresele globale inregistrate de la aderare”, se afirma in raportul final asupra Romaniei, citit de catre Mark Grey.

„Prezentul raport este adoptat intr-un moment in care se pun intrebari importante legate de respectarea statului de drept si de independenta sistemului judiciar din Romania”, se mai agirma in document, confirmand astfel criticile semnalate de presa inca de marti, dupa ce proiectul de raport a fost publicat.

„Comisia considera ca masurile adoptate recent de Guvernul Romaniei genereaza preocupari serioase privind respectarea principiilor fundamentale. Aceste masuri au fost luate intr-un sistem politic excesiv de polarizat, in care neincrederea dintre entitatile politice si acuzatiile sunt o practica obisnuita; totusi, acest context politic nu poate explica natura sistematica a mai multor actiuni. Desi anumite actiuni pot fi explicate partial de aceasta polarizare politica, actiunile respective ridica indoieli serioase privind angajamentul fata de respectarea statului de drept sau privind modul in care este inteles statul de drept intr-un sistem democratic pluralist”, se mai afirma in document.

Raportul CE subliniaza ca actualele controverse legate de contestarea unor decizii judiciare sau de subminarea activitatii Curtii Constitutionale ridica intrebari serioase in ce priveste viitorul reformelor.

„Desi prezentul raport analizeaza ultimii cinci ani in ansamblu, controversele actuale reprezinta o amenintare grava la adresa progreselor realizate pana acum si ridica intrebari serioase in ceea ce priveste viitorul reformelor deja lansate”, a mai spus Mark Grey.

Rapoartele prezentate miercuri sunt mai importante decat precedentele, deoarece evalueaza progresele in domeniul justitiei din ultimii cinci ani.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost activat in 2007, anul in care Romania si Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene. Nevoia unui asemenea instrument a fost data de faptul ca, in momentul aderarii, cele doua tari inca aveau probleme serioase cu reforma din sistemul judiciar, coruptia si crima organizata. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.