Acasă Politic Bruxelles: Se zice că produsele noastre alimentare sunt sigure

Bruxelles: Se zice că produsele noastre alimentare sunt sigure

DISTRIBUIȚI

111948 – 20072012 – Conform unui raport al Comisiei Europene, datorită Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (RASFF), numeroase riscuri în materie de siguranţă alimentară au fost evitate sau atenuate şi controalele de siguranţă garantează că produsele noastre alimentare sunt sigure. RASFF joacă un rol esenţial în garantarea siguranţei „de la fermă la consumator” prin declanşarea unei reacţii rapide în cazul detectării unui risc privind siguranţa alimentară. Toţi membrii sistemului RASFF sunt informaţi rapid cu privire la riscuri grave constatate în legătură cu alimente sau furaje, astfel încât aceştia pot reacţiona la ameninţările la adresa siguranţei alimentare în mod coordonat pentru a proteja sănătatea cetăţenilor UE.

John Dalli, comisarul responsabil cu politica în domeniul sănătăţii şi al protecţiei consumatorilor, a declarat: „Consumatorii europeni beneficiază de cele mai înalte standarde de siguranţă alimentară din lume. Sistemul rapid de alertă al UE pentru alimente şi furaje reprezintă un instrument esenţial, deoarece permite identificarea şi eliminarea riscurilor de pe piaţa europeană. RASFF consolidează încrederea consumatorilor noştri în sistemul nostru de siguranţă a produselor alimentare şi a furajelor. În 2011, ne-am confruntat cu o serie de probleme grave, cum ar fi efectele accidentului nuclear de la Fukushima şi crizele declanşate de dioxină şi de E.coli. UE a reuşit să facă faţă acestor probleme, iar lecţiile pe care le-am învăţat cu toţii ne vor ajuta, fără îndoială, să acţionăm şi mai eficient în viitor.”

Rezultate generale – În 2011, au fost raportate 9 157 notificări în RASFF privind nerespectări ale legislaţiei UE în domeniul alimentar, dintre care 617 se refereau la riscuri grave.

Majoritatea notificărilor erau notificări de urmărire (5 345), mai degrabă decât noi notificări (3 812). Aceasta reflectă creşterea eficienţei sistemului printr-o mai bună orientare şi o mai amplă monitorizare.

Dintre cele 3 812 noi notificări: 3 139 se refereau la produse alimentare, 361 se refereau la furaje şi 312 se refereau la materiale care vin în contact cu alimentele. Printre problemele raportate cel mai frecvent s-au numărat aflatoxinele din furaje, din fructele uscate şi din fructele cu coajă lemnoasă şi migraţia substanţelor chimice din ustensilele de bucătărie provenite din China.

Sporirea siguranţei importurilor – Unul dintre succesele deosebite a fost consolidarea controalelor de siguranţă la frontierele UE. Aproape jumătate din notificări se refereau la produse alimentare şi furaje respinse la frontierele UE. Atunci când se identifică un astfel de produs, RASFF informează ţara terţă în cauză, solicitându-i să întreprindă acţiuni corective şi să evite repetarea acestei probleme. Atunci când se detectează o problemă gravă şi persistentă, Comisia solicită ţării în cauză să aplice măsuri corective urgente, cum ar fi radierea unităţilor de pe lista întreprinderilor autorizate, blocarea exporturilor sau intensificarea acţiunilor de control.

Atenuarea riscurilor şi gestionarea crizelor – Sistemul RASFF ne-a ajutat să facem faţă mai multor focare epidemice grave cauzate de consumul de alimente contaminate în ultimii ani, cum ar fi crizele declanşate de dioxină şi de E. coli, şi să atenuăm efectele acestora. În 2011, RASFF a jucat un rol-cheie în gestionarea a două incidente grave în materie de siguranţă alimentară: accidentul de la Fukushima şi criza declanşată de E.coli.

Criza declanşată de E.coli a fost unul dintre cele mai grave focare epidemice cauzate de consumul de alimente contaminate din istoria UE cu peste 50 de victime, în principal în Germania. Un grup operativ format din specialişti a lucrat în permanenţă pentru a identifica sursa focarului şi pentru a facilita schimbul rapid de informaţii care a permis autorităţilor din domeniul siguranţei alimentare să reacţioneze eficient şi să atenueze impactul sanitar şi economic al crizei.

Accidentul de la Fukushima: În urma scurgerilor radioactive de la centrala nucleară Daiichi din Fukushima în martie 2011, Comisia a solicitat statelor membre ale UE prin intermediul RASFF să analizeze nivelurile de radioactivitate în furajele şi în produsele alimentare importate din Japonia. Comisia a adoptat o măsură de precauţie prin care a impus efectuarea unor controale anterioare exportului de către autorităţile japoneze pentru toate furajele şi produsele alimentare exportate din zona afectată, combinate cu controale aleatorii la punctul de intrare. Măsurile au garantat un nivel foarte ridicat de protecţie a sănătăţii publice. RASFF s-a dovedit a fi indispensabil pentru o comunicare eficientă şi rapidă cu statele membre privind evoluţia situaţiei, măsurile care trebuie luate şi rezultatele controalelor. Măsurile continuă să se aplice în 2012 şi sunt revizuite periodic.

Lecţii învăţate – O serie de lecţii importante au fost învăţate în urma crizei în 2011 şi figurează într-un document al Comisiei prezentat recent. Unele domenii-cheie evidenţiate sunt: consolidarea RASFF prin lansarea iRASFF – o platformă de notificare on-line care va ajuta RASFF să lucreze mai rapid şi mai eficient decât oricând; revizuirea procedurilor standard de operare existente pentru gestionarea crizelor, permiţând în acelaşi timp o flexibilitate suficientă; revizuirea normelor privind trasabilitatea în vederea sporirii rapidităţii şi a eficienţei în ceea ce priveşte identificarea produselor periculoase şi retragerea lor de pe piaţă; Oferirea de cursuri de formare specializate privind anchetele în cazul bolilor cu transmitere prin alimente şi gestionarea focarelor epidemice, precum şi igiena producţiei primare pentru principalii parteneri comerciali [prin programul UE „O formare mai bună pentru o hrană mai sigură” şi în cooperare cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC); elaborarea unor norme specifice privind producţia de seminţe şi germeni; îmbunătăţirea coordonării activităţilor de comunicare în situaţii de criză.

Etapele următoare – Comisia, împreună cu statele membre, va continua să consolideze sistemele de raportare care permit autorităţilor naţionale să îşi direcţioneze mai bine activităţile de prelevare de probe şi inspecţiile în conformitate cu resursele lor existente.

Vor fi depuse în continuare eforturi pentru a îmbunătăţi sistemul RASFF şi modul în care diferite reţele şi sisteme de avertizare cooperează. Se va pune accentul pe riscurile emergente, precum şi pe punerea în aplicare a acţiunilor identificate în documentul privind lecţiile învăţate. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.