Acasă Politic Bucuresti: Fiscul pregateste infiintarea Registrului operatorilor comunitari

Bucuresti: Fiscul pregateste infiintarea Registrului operatorilor comunitari

DISTRIBUIȚI

111589 – 06072012 – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a elaborat un poiect de ordin pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală  nr.2101/2010 pentru aprobarea procedurii de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare.

Prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.700/2012, publicat în Monitorul Oficial nr.356 din 25 mai 2012, a fost aprobată  Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, prin care au fost detaliate şi procedurile de înregistrare, din oficiu, în scopuri de TVA şi de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA.

Potrivit acestor proceduri, emise în temeiul dispoziţiilor Codului fiscal, după anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, organul fiscal aplică procedura de radiere, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, în cazul persoanelor impozabile care figurează în acest registru la data anulării înregistrării în scopuri de TVA.

Procedura de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari este aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.2101/2010 cu modificările şi completările ulterioare.

Având în vedere modificările legislative aduse Codului fiscal în domeniul înregistrării în scopuri de TVA şi al înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari  este necesară modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.2101/2010 pentru aprobarea Procedurii de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, cu modificările şi completările ulterioare.           

Astfel, a fost modificat termenul în care organul fiscal putea emite decizia de aprobare sau de respingere a cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în acest registru odată cu înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă anterior acestei modificări, aprobarea sau respingerea cererii de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari era dispusă de organul fiscal în termen de 10 zile de la data înregistrării cererii, conform noilor prevederi aprobarea sau respingerea se dispune odată cu înregistrarea în scopuri de TVA sau, după caz, odată cu comunicarea deciziei de respingere a cererii de înregistrare în scopuri de TVA.

De asemenea, a fost definită noţiunea de “asociaţi”. Astfel, în sensul art.1582 din Codul fiscal prin asociaţi se înţeleg acei asociaţi care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii. Dacă împotriva acestor asociaţi sau împotriva administratorilor s-a pus în mişcare acţiunea penală în legătură cu operaţiuni intracomunitare, societatea comercială nu poate fi înscrisă în Registrul operatorilor intracomunitari sau este radiată din acest registru, după caz.

Totodată, întrucât au fost extinse situaţiile în care se anulează înregistrarea în scopuri de TVA, conform art.153 şi art.1531 din Codul fiscal, a persoanelor impozabile, au fost corelate şi situaţiile în care organul fiscal radiază persoanele impozabile din  Registrul operatorilor intracomunitari. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.