Acasă Politic Bucuresti: Guvernul infiinteaza Directia Generala de Integritate in cadrul ANAF

Bucuresti: Guvernul infiinteaza Directia Generala de Integritate in cadrul ANAF

DISTRIBUIȚI

111535 – 05072012Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri o hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Hotărârea prevede înfiinţarea, în cadrul ANAF, a unei Direcţii Generale de Integritate, care va avea ca principale atribuţii crearea unor mecanisme de luptă împotriva fraudării sistemului fiscal şi împotriva corupţiei din sistem precum şi participarea la elaborarea documentelor strategice din domeniul luptei anticorupţie şi la monitorizarea aplicării acestor documente.Prin înfiinţarea acestei direcţii, ANAF vine în întâmpinarea observaţiilor şi recomandărilor Comisiei Europene cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare

privind reducerea corupţiei în cadrul sistemului vamal şi a celorlalte instituţii subordonate ANAF.

“Un obiectiv important al ANAF este crearea unei administraţii fiscale care să răspundă cât mai bine obiectivelor de colectare eficientă a veniturilor bugetare, iar pentru atingerea acestui obiectiv este necesară crearea unor mecanisme de combatere a actelor de corupţiei. Eforturile noastre sunt strâns legate de obiectivele prevăzute în Strategia Naţională Anticorupţie şi de recomandările Comisiei Europene, cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare” a declarat preşedintele ANAF, Şerban Pop.

Necesitatea creării unui cadru organizatoric distinct, care să garanteze implementarea în condiţii optime şi de eficacitate a obiectivelor prevăzute în Strategia Naţională Anticorupţie, a reieşit din analiza principalelor vulnerabilităţi la corupţie din cadrul ANAF. Structura actuală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este una extrem de vastă şi complexă, cuprinzând unele zone sensibile la corupţie prin factori ridicaţi de risc.

Crearea noii direcţii reprezintă cadrul organizatoric de urmărire şi aplicare a măsurilor şi acţiunilor de prevenire şi combatere a corupţiei, atât la nivel central cât şi teritorial, inclusiv la nivelul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Gărzii Financiare în vederea înlăturarii vulnerabilităţilor din sistemul fiscal, vulnerabilităţi care favorizează faptele de corupţie.

De asemenea, este corelat cadrul legislativ actual privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală cu dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr.101/2012 pentru aprobarea normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea inspecţiei economico-financiare prin desfiinţarea Direcţiei generale de control financiar de la nivelul aparatului propriu al ANAF, ca urmare a preluaării activităţii acesteia la Ministerul Finanţelor Publice.

Direcţia Generală de Integritate va funcţiona în directa coordonare a preşedintelui ANAF, urmând să fie elaborate acte administrative privind aprobarea structurii organizatorice şi a numărului total de posturi, precum şi elaborarea unor noi fişe de post, conform noilor atribuţii şi competenţe.

Noua structură va fi înfiinţată cu încadrarea în numărul de posturi aprobat pentru Ministerul Finanţelor Publice – aparat propriu şi unităţi subordonate.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este organizată şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finantelor Publice, în baza Hotarârii Guvernului nr.109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Printre principalele atribuţii ale Agenţiei se numără colectarea veniturilor date în administrarea sa conform legii, aplicarea unitară a prevederilor legislaţiei privind impozitele, taxele, contribuţiile sociale şi alte venituri bugetare în domeniul său de activitate, exercitarea prerogativelor stabilite de lege prin aplicarea unui tratament echitabil tuturor contribuabililor, precum şi aplicarea în domeniul vamal a măsurilor specifice rezultate din Programul de guvernare şi din legislaţia în domeniul vamal. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.