Acasă Politic Bucuresti: Inca opt echipe canine antitabac la frontiera non-comunitara a Romaniei

Bucuresti: Inca opt echipe canine antitabac la frontiera non-comunitara a Romaniei

DISTRIBUIȚI

112123 – 29072012 – Inca opt echipe canine vor fi active incepand cu luna august, in birourile vamale de pe frontiera non-comunitară, in scopul reducerii contrabandei cu tigarete. Finalizarea cursurilor de pregatire pentru depistarea produselor din tutun, cursuri desfasurate in perioada mai-iulie, in cadrul Centrului de Instruire din Giurgiu, a fost marcata printr-o  ceremonie de absolvire la care au participat Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF, care conduce Autoritatea Natională a Vamilor (ANV), împreună cu reprezentaţi ai conducerii ANV şi Gilda Lazar, director corporate affairs & communications JTI Romania & Moldova, împreună cu reprezentanţi ai companiei JTI Romania.

            În prezent Autoritatea Naţională a Vămilor dispune de un total de 45 de echipe canine (13 echipe canine anti-drog şi 32 echipe canine anti-tabac). Fiecare echipa este formata dintr-un vameş, un caine dresat pentru depistarea drogurilor, respectiv tutunului, si un mijloc de transport amenajat special pentru transportul patrupedelor. 28 dintre echipele canine au fost instruire prin „Programul de asistenta, dotare si formare a echipelor canine”, convenit la finele anului 2010 intre Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) si JTI Romania.

                Cainii dresati sunt foarte eficienti in combaterea traficului ilicit cu tigarete. In primele sase luni ale anului, echipele canine active in punctele vamale au realizat capturi a caror valoare depaseste 720 000 euro. Cuantumul amenzilor s-a ridicat in perioada ianuarie-iunie 2012 la peste 1,1 milioane euro. De asemenea, au fost retinute 16 autoturisme modificate pentru transport ilegal de tigarete, in valoare de aproximativ 40.000 euro. 

            „Eforturile concertate ale autoritatillor, ca urmare a definirii unei Strategii de combatere a contrabandei si evaziunii fiscale, imbunatatirea cadrului legislativ, precum si colaborarea dintre autoritatile statului si industria tutunului dau rezultate. Conform datelor din luna mai ale companiei de cercetare Novel, piata neagra a tigaretelor se mentine la circa 13%.  Rezultatul este remarcabil daca facem o comparatie cu luna ianuarie a anului 2010, cand contrabanda atinsese nivelul record de 36,2% din totalul pietei. Priorităţile autorităţii vamale române vor rămâne în continuare combaterea traficului ilicit cu ţigarete, produse energetice şi alcool, în perioada următoare intensificându-se acţiunile de combaterea grupărilor infracţionale organizate şi a fraudelor vamale. În acest sens vom întări dialogul instituţional cu autorităţile vamale din ţările riverane, cu instituţiile interne şi internaţionale de aplicare a legii şi cu mediul de afaceri onest”, a declarat Dorel Fronea, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.