Acasă Politic Bucuresti: Incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier

Bucuresti: Incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier

DISTRIBUIȚI

111955 – 22072012 – In cursul zilei de sâmbătă, în mai multe zone ale ţării au izbucnit incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier, majoritatea în zone muntoase, pe teren accidentat, care îngreunează accesul forţelor de intervenţie în zona focarelor de incendiu, aminţă Inspectoratul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe raza judeţului Harghita au fost semnalate cinci incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier, după cum urmează: sâmbătă, două incendii au izbucnit în zonele Siculeni – Ciceu, şi respectiv, Sântimbru, ce au angrenat, pentru localizare şi lichidare, peste 80 de pompieri militari şi civili Suprafeţele afectate sunt de circa patru hectare vegetaţie uscată şi plantaţie molid de 10 – 15 ani din regenerare naturală (la Siculeni – Ciceu) şi două hectare plantaţie de 10 – 12 ani (la Sântimbru); de joi, în apropierea Staţiunii Lacul Roşu, acţíonează pentru lichidarea unui incendiu ce a cuprins aproximativ două hectare de vegetaţie uscată şi resturi de exploatare forestieră, forţe de la Detaşamentul de pompieri Gheorgheni, de la ocoalele silvice Bicaz şi Tulgheş, precum şi de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gheorgheni; de vineri, intervin pentru stingerea unui incendiu produs la Gheorgheni, zona Fagul Înalt, pompieri militari şi civili de la Detaşamentul de pompieri Gheorgheni şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor Joseni, Lăzarea, Ditrău, Suseni şi Gheorgheni. Flăcările au distrus circa un hectar de plantaţie de puieţi răşinoase; tot vineri a izbucnit un incendiu la Borsec, ce a cuprins aproximativ patru hectare de resturi în urma exploatării forestiere, vegetaţie uscată şi mărăciniş. Pentru lichidarea sa acţíonează echipaje de la Garda de intervenţie nr. 3 Corbu şi de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor Borsec, Tulgheş şi Corbu.

Sâmbătă, la orele 13.51, Administraţia Parcului Naţional Ceahlău a anunţat, prin 112, că în masivul Ceahlău din judeţul Neamţ, pe un perete stâncos, s-a produs un incendiu la vegetaţia uscată. Incendiul se manifestă la vegetaţia de pe peretele stâncos din zona Turnul lui Budu, pe o suprafaţă de circa 200 mp, accesul forţelor de intervenţie în zona focarului fiind practic imposibil. La faţa locului au fost trimişi opt subofiţeri, care acţionează pentru crearea unui şanţ izolator (cu lăţime de 0,5 metri) prin curăţarea arboretelui şi vegetaţiei uscate în scopul împiedicării propagării incendiului la fondul forestier. Pompierii militari, sprijiniţi de personal din cadrul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău (4 persoane), Ocolul Silvic Bicaz (12 angajaţi) şi Jandarmeria Montană (2 persoane), vor rămâne în zonă pentru supraveghere.

Sâmbătă după-amiaza, 20 de pompieri militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Neamţ s-au deplasat cu un autocamion în judeţul Harghita, pentru a-i sprijini pe colegii lor care intervin pentru lichidarea unui incendiu produs în apropierea Staţiunii Lacul Roşu.

De sâmbătă la prânz, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Sibiu, în colaborare cu pompierii voluntari ai municipiului Sibiu şi cei ai localităţii Răşinari şi angajaţii Ocolului Silvic Răşinari intervin, cu zece autospeciale de intervenţie, pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţia uscată şi liziera pădurii din zona taberei Şanta, aflată în apropierea staţiunii Păltiniş din judeţul Sibiu.

Tot în judeţul Sibiu au fost semnalate două incendii, pe Vârful Prejbei şi Vârful Bucegiu, fiind cuprinse de flăcări circa şase hectare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.