Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Justitiei a cerut stoparea anchetarii judecatorilor care l-au condamnat pe...

Bucuresti: Ministrul Justitiei a cerut stoparea anchetarii judecatorilor care l-au condamnat pe Nastase

DISTRIBUIȚI

111771 – 13072012 – Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a anuntat vineri printr-un comunicat, ca a dispus stoparea demersului MJ, pe care il considera „inoportun”, prin care a fost sesizata Inspectia Judiciara a CSM pentru a face verificari in cazul judecatorilor care l-au condamnat pe Adrian Nastase.„Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a luat notă la data de 13.07.2012 de faptul că Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice şi Secretarul de Stat coordonator din Ministerul Justiţiei au transmis, fără informarea prealabilă şi fără acordul Ministrului Justiţiei, la data de 22.06.2012, către Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, o solicitare pentru efectuarea de verificări prealabile a aspectelor reclamate

de avocatul unui justiţiabil, cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare de către magistraţi.

Această procedură, pe fond, este legală şi reflectă o obligaţie pe care Ministerul Justiţiei o are, în baza Legii nr.24/2012, de a răspunde la solicitările justiţiabililor români. Numeroase astfel de cereri sunt formulate şi procesate periodic, reacţia instituţională a Ministerului Justiţiei nereprezentând însă iniţierea acţiunii disciplinare de către ministrul Justiţiei.

În condiţiile în care justiţiabilii au posibilitatea de a se adresa şi direct Inspecţiei judiciare şi Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrul Justiţiei consideră inoportună procedura utilizată de compartimentul de specialitate din Ministerul Justiţiei şi a dispus stoparea imediată a acestui demers susceptibil de interpretări eronate, mai ales în contextul intern şi extern actual, privind o aşa zisă interferenţă în independenţa actului de justiţie.

Ministrul Justiţiei reafirmă şi cu această ocazie respectarea de către Guvernul României a independenţei şi imparţialităţii actului de justiţie în România, în conformitate cu Constituţia şi cu angajamentele luate în relaţia cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Ministrul Justiţiei a dispus realizarea unei verificări a modalităţii în care s-a procedat în speţa menţionată şi a modului în care, în general, sunt procesate astfel de solicitări primite în mod curent la Ministerul Justiţiei, şi va lua măsurile care se impun la finalizarea acestei investigaţii”, se arată în comunicat.

Ministerul Justiţiei, condus de Titus Corlătean, a sesizat inspecţia judiciară şi a cerut să se analizeze preliminar dacă acei cinci magistraţi care l-au condamnat pe Adrian Năstase la închisoare cu executare au comis vreo abatere disciplinară, potrivit Gandul. Sesizarea MJ vine după ce avocata Gabriela Ghţă, care a reprezentat-o în dosar pe Irina Jianu, a transmis ministrului Corlaţean un memoriu. În memoriu, avocata a solicitat sesizarea inspecţiei judiciare şi pedepsirea completului care l-a condamnat pe Năstase prin excluderea din magistratură. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.