Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Mediului interzice vânătoarea în Delta Dunării

Bucuresti: Ministrul Mediului interzice vânătoarea în Delta Dunării

DISTRIBUIȚI

111417- 01072012Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat vineri la masa rotundă ”Dunărea: Rinul Europei Centrale şi de Est sau Coridorul Verde al Europei?” organizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta”.

În alocuţiunea susţinută cu acest prilej, Rovana Plumb a subliniat că ”Dunărea şi Delta sunt mai mult decât spaţii geografice sau preocupări de mediu, sunt spaţii ale tradiţiei, adevărate comori culturale. Pentru a proteja biodiversitatea extraordinară a Deltei am pregătit un Ordin de Ministru, care va pleca luni la Monitorul Oficial pentru publicare, care prevede interzicerea vânătorii în Delta Dunării, cu excepţia acelor animale dăunătoare, care prin înmulţire excesivă pot duce la dezechilibre ecologice majore. Şi mă refer la speciile şacal, lup, vulpe etc., care vor putea fi vânate doar prin vânătoarea de extracţie, în cantităţile stabilite prin ordin al ministrului Mediului şi Pădurilor”.  

De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a vorbit despre valoarea deosebită a fluviului pentru fiecare din statele riverane, nu numai pentru biodiversitatea creată, dar şi pentru rolul jucat în dezvoltarea economică şi socială a întregii regiuni şi a subliniat importanţa implementării Directivei Cadru pentru Apă a Uniunii Europene la nivelul întregului bazin al Dunării.

În acest context, ministrul Mediului şi Pădurilor a vorbit despre ”Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniţă a Dunării: Danube Water”, care vizează calitatea apei: ”Încercăm să îmbunătăţim mecanismele de monitorizare a calităţii apei pentru a avea date cât mai corecte şi pentru a putea acţiona cât mai prompt şi cât mai bine acolo unde este cazul. În acest fel vom fi mai bine pregătiţi pentru intervenţii rapide în cazul unor poluări masive, a spus Rovana Plumb cu privire la importanţa proiectului.

Cu acest prilej, ministrul Rovana Plumb, împreună cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Helvig, au semnat contractul de finanţare pentru acest proiect, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 2 ”Utilizarea durabilă şi protecţia resurselor naturale şi a mediului şi promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră”.  

Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni, are o valoarea totală de 13.751.025 euro, din care 9.675.328 euro îi revin României, şi este încadrat în categoria proiectelor strategice, atât pentru implementarea Strategiei Dunării, cât şi a Programului de dezvoltare transfrontalieră România-Bulgaria.

La evenimentul de sărbătorire a Zilei Internaţionale a Dunării au mai fost prezenţi Eduard Helvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Mihaela Popovici, expert al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia fluviului Dunărea (ICPDR) şi Dorin Palaghiciuc din partea Ministerului Afacerilor Externe. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.