Acasă Politic Bucuresti: Peste 120 de persoane au suferit lipotimii si deshidratari in ultimele...

Bucuresti: Peste 120 de persoane au suferit lipotimii si deshidratari in ultimele 24 de ore

DISTRIBUIȚI

111637 – 09072012 – Peste 120 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, suferind lipotimii şi deshidratări, iar 6.174 au solicitat serviciile de ambulanţă în ultimele 24 de ore, conform datelor cetralizate de către Ministerul Sănătăţii, prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă (COSU).

Datele înregistrează o uşoară creştere faţă de perioadele cu temperaturi normale.

Conform raportărilor, nu au fost înregistrate decese datorate caniculei.

În această perioadă, numărul de ambulanţe mobilizate pentru intervenţiile în judeţe a fost de 1.165. La nivel naţional, au fost organizate peste 1.100 de puncte de prim ajutor.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme,  Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală

Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.