Acasă Politic Bucuresti: Peste 550 de hectare afectate de incendii

Bucuresti: Peste 550 de hectare afectate de incendii

DISTRIBUIȚI

112074 – 26072012 – În ultimele 24 de ore, 553 de hectare au fost afectate de incendiile de vegetaţie uscată şi fond forestier, în zece judeţe ale ţării, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. În judeţul Argeş, în această după – amiază s-a solicitat un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie în sprijinul pompierilor militari care continuă lupta cu focul în Masivul Făgăraş. În zona Vârful Roşu sunt afectate 100 de hectare de resturi de exploatare forestieră şi pădure de conifere. Intervenţia este foarte dificilă, din cauza schimbării frecvente a direcţiei vântului, pantei abrupte şi a lipsei surselor de apă din apropiere. Până în acest moment, s-a reuşit protecţia pădurii pe o singură parte, prin crearea unui releu şase motopompe.

La Vârful Netotu, suprafaţa cuprinsă de incendiu este de 70 de hectare. De asemenea, în Vârful Negoiu, au ars 4 hectare de vegetaţie uscată în gol alpin.Cele mai multe hectare distruse de flăcări – 275 – se înregistrează în judeţul Harghita. Astfel, în comuna Căpâlniţa a izbucnit ieri un incendiu ce a cuprins resturi de exploatare forestieră şi puiet regenerat pe o suprafaţă de 50 de hectare, pompieri militari şi civili, vânători de munte, precum şi cetăţeni din localitate intervin şi la această oră, după o noapte de supraveghere, pentru lichidarea focarelor. În comuna Subcetate, deşi ieri dimineaţă mai fumegau doar câteva cioate în mijlocul suprafeţei iniţial afectate de incendiu, din cauza rafalelor puternice de vânt, flăcările au cuprins 200 de hectare de păşune alpină şi resturi de exploatare forestieră. Incendiul de pe raza localităţii Sânsimion s-a reaprins, forţele de intervenţie acţionând pentru localizarea şi lichidarea focarelor. Incendiile de la Lacul Roşu, zona Ghilcoş şi comuna Suseni au fost stinse în această dimineaţă.

Pe Vârfurile Berevoiescu şi Ţiganu din Masivul Făgăraş, judeţul Braşov, sunt active două focare, fiecare afectând 3 hectare, din totalul de 25 de hectare de vegetaţie alpină, pădure şi jnepeniş, reuşindu-se, prin crearea de fâşii prin defrişare şi şanţuri izolatoare, împiedicarea propagării focului.

În Masivul Bucegi din judeţul Prahova, pompieri militari, alături de celelalte forţe implicate, au reuşit izolarea zonei, în prezent rămânând un singur focar de incendiu pe versant, pe o suprafaţă de 60 mp.

În apropierea localităţilor Moisei şi Săcel din judeţul Maramureş, a fost semnalat un incendiu într-o zonă greu accesibilă, pe 20 de hectare de litieră şi coronament de pădure tânără de răşinoase. S-a reuşit crearea unor perdele de protecţie care să împiedice extinderea incendiului în rezervaţia naturală Munţii Rodnei. În momentul de faţă se continuă intervenţia şi supravegherea zonei, incendiul fiind localizat.

Incendiile din localităţile Valea Mereniului – zona Apa Roşie şi Filia, judeţul Covasna, au fost stinse. Deşi au ars vegetaţie uscată, resturi de exploatare forestieră, litieră şi coronament al pădurii de răşinoase, intervenţia pompierilor militari a contribuit la   salvarea a peste 6,5 ha de plantaţie de molidiş, în vârstă de 15 ani şi a pădurii de răşinoase în vârstă de peste 50 de ani, pe o suprafaţă de 20 ha.

În judeţul Mureş, comuna Răstolniţa, pe Vârful Tihuleţ, a fost anunţată ieri izbucnirea unui incendiu la litiera şi coronamentul unei păduri tinere de răşinoase. Pe parcursul întregii nopţi, zona a fost supravegheată de pompierii militari, reuşindu-se localizarea şi lichidarea incendiului. De asemenea, în comuna Pietriş au ars circa 5 hectare păşune, focul fiind stins.

O suprafaţă de 7 hectare de vegetaţie uscată dintr-o pădure de salcâm a fost cuprinsă ieri de flăcări în comuna Vitomireşti, judeţul Olt, intervenţia de stingere finalizându-se în jurul orei 20.00.

În judeţul Bistriţa – Năsăud, sunt afectate 30 de hectare de vegetaţie uscată şi păşune şi se acţionează pentru lichidare.

Pe Vârful Muma din judeţul Sibiu, continuă să fumege cioate pe o suprafaţă de circa 500 mp, zona fiind supravegheată. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.