Acasă Politic Bucuresti: Romania poate tranzacţiona din nou certificate de emisii de gaze cu...

Bucuresti: Romania poate tranzacţiona din nou certificate de emisii de gaze cu efect de seră

DISTRIBUIȚI

111788 – 15072012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a anunţat, vineri, decizia Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto de a ridica suspendarea dreptului României de a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

            De la preluarea mandatului, ministrul Rovana Plumb s-a implicat în mod direct în soluţionarea acestui aspect foarte important pentru România. În intervenţia susţinută în faţa Comitetului de Conformare, Rovana Plumb a insistat asupra măsurilor întreprinse de autorităţile române pentru a asigura conformitatea sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu prevederile Protocolului de la Kyoto şi ale regulamentelor subsecvente. „Practic, în acest moment, România a întreprins toate măsurile necesare pentru a putea relua imediat tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Personal, am insistat ca România să fie introdusă în Comitetul de analiză în luna iulie şi nu în luna septembrie aşa cum era menţionat iniţial pentru a accelera obţinerea ridicării suspendării impuse ţării noastre” a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor.

            De asemenea, s-a aratat că România va continua să întreprindă astfel de demersuri şi în anii care urmează. În acest context, Comitetul de Conformare a solicitat autorităţilor române să depună un raport de progres în cursul anului 2013.

            Decizia favorabilă a Comitetului reprezintă o confirmare a eforturilor echipei interinstituţionale formată din experţi din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerului Afacerilor Externe şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului precum şi a altor experţi care au participat voluntar la aceste eforturi.

    Comitetul de Conformare a Protocolului de la Kyoto, Ramura de Implementare, a suspendat la sfârşitul lunii august 2011 România din posibilitatea de tranzacţiona drepturi de emisii de gaze cu efect de seră. În consecinţă, România nu a putut să: a) tranzacţioneze unităţi ale surplusului de cantitate atribuită (Assigned Amount Units – AAU); b) tranzacţioneze unităţile de reducere a emisiilor (Emission Reduction Units – ERU) rezultate din proiecte derulate sub mecanismul Implementare în Comun (Joint Implementation – JI), proiecte prin care România a devenit beneficiara unor tehnologii  destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. c). permită operatorilor din România care participă la Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme – EU-ETS), să tranzacţioneze fără restrictii certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.