Acasă Politic Bucuresti: Tratative pentru reluarea de catre Turcia a importului de ovine si...

Bucuresti: Tratative pentru reluarea de catre Turcia a importului de ovine si bovine din Romania

DISTRIBUIȚI

111704 – 11072012 – Secretarul de Stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, a avut o întâlnire cu o delegaţie din Republica Turcia condusă de directorul general în cadrul Ministerului Alimentaţiei, Agriculturii şi Şeptelului, Habib Can, şi ambasadorul Republicii Turcia, Ömür Şölendil. Întâlnirea a avut loc marţi, la sediul MADR şi a beneficiat şi de prezenţa preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu.

Principala temă abordată în cadrul întâlnirii a fost reprezentată de demersurile întreprinse pentru ridicarea restricţiilor aplicate de Turcia la importul şi tranzitul, pe teritoriul propriu, al cărnii de ovine şi bovine, precum şi al bovinelor şi ovinelor vii având ca origine România.

Membrii delegaţiilor au discutat pe marginea rapoartelor transmise de ANSVSA către Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) privind zonele afectate de scrapie la ovine. Participanţii la discuţii au decis că în baza acestor rapoarte se pot stabili zonele libere de scrapie şi se pot admite importurile în Turcia. Totodată, România, ca ţară membră a Uniunii Europene, respectă regulamentele şi standardele europene privind siguranţa alimentară. În continuare, oficialii români au asigurat delegaţia turcă de întreaga colaborare în vederea reluării într-un timp cât mai scurt a exporturilor de ovine (vii şi carcasă) în Turcia.

Un alt subiect deosebit de important dezbătut de cele două delegaţii a fost cooperarea bilaterală în domeniul agriculturii. În acest sens, reprezentantul MADR a propus oficialului turc „organizarea unei întâlniri trilaterale între miniştrii agriculturii din România, Turcia şi Bulgaria, pentru consolidarea relaţiilor şi cooperării agricole între cele trei state”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.