Acasă Politic Nicosia: Ministrul Corlatean a pledat pentru mentinerea calendarului stabilit pentru aderarea Romaniei...

Nicosia: Ministrul Corlatean a pledat pentru mentinerea calendarului stabilit pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen

DISTRIBUIȚI

112045 – 25072012 – Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a participat la reuniunea informală a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizată la Nicosia pe 23 şi 24 iulie 2012. Reuniunea a fost organizată de către Cipru, în calitate de stat membru care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la finele acestui an. Din delegaţie a făcut parte şi secretarul de stat Simona Maya Teodoroiu. Pe agenda reuniunii au figurat pachetul de reformă a cadrului legislativ european privind protecţia datelor cu caracter personal,  propunerea de directivă privind sechestrul şi confiscarea produselor infracţiunii în UE şi propunerea de directivă ce instituie ordonanţa de poprire a conturilor bancare. Ministrul Justiţiei a avut intervenţii în plenul reuniunii,

contribuind la adoptarea de către miniştri a liniilor generale care vor fi aplicate în dosarele menţionate, care constituie priorităţi ale preşedinţiei cipriote a Uniunii Europene.

În marja Consiliului JAI, Titus Corlăţean a avut întâlniri bilaterale cu şefii delegaţiilor din Cipru (ţara care asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene), Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Suedia, Slovacia, precum şi din Croaţia şi Muntenegru.

În cadrul discuţiilor, ministrul Justiţiei a făcut o prezentare a principalelor concluzii şi recomandări adoptate recent de Comisia Europeană referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, reiterând angajamentul ferm al României de a implementa recomandările formulate de Comisie. Titus Corlăţean a subliniat angajamentul  României de a continua reformele în Justiţie şi de a asigura independenţa deplină a sistemului judiciar. De asemenea, ministrul Justiţiei a menţionat că va transmite periodic omologilor săi din statele membre ale Uniunii Europene, informări în legătură cu măsurile adoptate de autorităţile române pe această temă.

Totodată, Titus Corlăţean a făcut o prezentare a evoluţiilor în plan politic din România, în perspectiva referendumului care va fi organizat în data de 29 iulie a.c., menţionând caracterul democratic şi constituţional al procedurii, precum şi faptul că decizia suverană a poporului va contribui la clarificarea situaţiei şi că această decizie va fi respectată de actorii politici interni şi internaţionali.

Ministrul Justiţiei a pledat pentru menţinerea calendarului stabilit anterior la nivel european pentru adoptarea, la Consiliul JAI din 19-20.09.2012, a unei decizii favorabile privind aderarea României la Spaţiul Schengen în două etape, şi pentru menţinerea poziţiei corecte a Comisiei Europene şi a majorităţii statelor membre ale Uniunii Europene, privind inexistenţa unei intercondiţionări între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi procedura de evaluare a respectării criteriilor pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Concluzia mai largă a acestor contacte bilaterale permite, în opinia ministrului Justiţiei, menţinerea şanselor ca aspectele de calendar convenite anterior să poată fi concretizate în perspectiva Consiliului JAI din 19-20 septembrie a.c., toate acestea în contextul adoptării de către Guvernul şi Prim – ministrul României, a unor măsuri concrete şi rapide pentru a da curs recomandărilor formulate de Comisia Europeană referitor la evoluţiile politice din România din ultimele săptămâni, măsuri apreciate de oficialii de la Bruxelles şi din alte capitale europene. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.