Acasă Politic Roma: 43 de romani au murit anul trecut in Italia in accidente...

Roma: 43 de romani au murit anul trecut in Italia in accidente de munca

DISTRIBUIȚI

111706 – 11072012 – Anul trecut, 43 de români şi-au pierdut viaţa la locul de muncă, se arată în raportul anual al INAIL (Institutul Naţional de Asigurare Împotriva Accidentelor de la Locul de Muncă) din Italia, dat publicităţii pe 10 iulie. Numărul total al accidentelor denunţate de români a fost de 19.174, pptivit Romanian Global News.

Deşi numărul accidentelor la locul de muncă suferite de imigranţi este în scădere faţă de anul trecut (cu 3,1%), românii se situează pe primul loc printre străini, atât la numărul de accidente denunţate, cât şi la numărul de decese.

Astfel, numărul accidentelor mortale, a scăzut, în perioada de referinţă, de la 141 la 138, iar numărul victimelor printre români a fost de 43.

Iulian Manta, funcţionar al sindicatului în construcţii Feneal Uil a comentat datele Inail: “E vorba de o statistică generală, o parte din cifre se referă la primele luni ale anului. Se ştie că cele mai multe victime, printre români, se înregistrează în construcţii, unde sunt şi riscuri mai mari”.

Manta aminteşte de cele mai recente două cazuri mortale, care au avut loc la Roma, în decurs de mai puţin de o lună: “Un muncitor şi-a pierdut viaţa după ce i-a explodat o grenadă în mână, altul a murit după ce a cedat platforma mobilă pe care lucra. E adevărat, de câţiva ani, primii la accidente mortale sunt românii. Situaţia muncitorilor este mult mai grea acum, de când avem de-a face cu criza. Multe firme taie din bugetul alocat pentru siguranţă şi angajează la negru. Alţi patroni îi dau afară pe muncitori, pur şi simplu. Sunt cazuri pe care le întâlnim zi de zi pe şantier. Sunt muncitori care acceptă să lucreze 8, 9 ore pe zi, pentru 35 de euro. Unul din românii cu care am vorbit zilele trecute a lucrat trei luni de zile, şi nu a fost plătit. Românii, dar nu numai ei, acceptă orice. Îmi spun românii: Nu pot să mă duc în stradă să fur, de aceea acceptă să lucreze în condiţii uneori inumane, fără sisteme de protecţie. E ceva strigător la cer. Când vrem să intervenim, unii dintre ei refuză ajutorul nostru, pentru că sunt mulţumiţi totuşi că au un venit. Iar sindicatul nu poate face nimic împotriva voinţei lor”.În legătură cu numărul accidentelor denunţate, Manta trage un semnal de alarmă: “Câte ar mai fi cele nu sunt declarate. Trebuie să ne gândim la toţi cei care lucrează la negru şi nu pot denunţa accidentele, sau cei care au un contract, dar sunt obligaţi de patroni să tacă, de teamă că vine inspectoralul. Cifrele reale, probabil, sunt duble”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.