Acasă Politic Strasbourg: Expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi în Parlamentul European

Strasbourg: Expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi în Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

111560 – 05072012Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, împreună cu eurodeputatul Catherine Trautmann, preşedintele delegaţiei socialiste franceze în Parlamentul European, au organizat pe 3 şi 4 iulie o expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi, în sediul Parlamentului European din Strasbourg. Expoziţia a marcat două premiere internaţionale cu privire la marele sculptor român: lansarea unui volum redactat de Doina Lemny intitulat „Brâncuşi – dincolo de toate frontierele”, precum şi lansarea unui scurt metraj cu ansamblul sculptural de la Târgu Jiu, realizat de echipa emisiunii „În premieră cu Carmen Avram”.

La vernisajul expoziţiei au luat parte peste o sută de invitaţi: eurodeputaţi, ambasadori şi oficiali ai Uniunii Europene, experţi care şi-au dedicat activitatea fenomenului Brâncuşi, precum şi jurnalişti din presa română şi internaţională. Printre cei care au luat cuvântul în deschiderea expoziţiei s-au numărat eurodeputaţii Victor Boştinaru şi Catherine Trautmann – organizatorii acestei expoziţii, Hannes Swoboda – Preşedintele Grupului S&D din Parlamentul European, Doina Lemny – istoric de artă, specialistă în sculptura de secol XX în cadrul Centrului Pompidou din Paris şi Radu Timiş – CEO Cris-Tim – sponsorul expoziţiei.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru, scopul expoziţiei a fost acela de a marca importanţa sculptorului român Constantin Brâncuşi, nu doar un artist consacrat ci şi simbolul celor două națiuni – română și franceză şi un artist universal care a marcat profund evoluţia sculpturii în secolul XX: „După cum mulţi dintre dumneavoastră nu ştiu încă, opera depăşeşte totuşi cadrul atelierului Brâncuşi găzduit de Centrul Pompidou, pentru a număra alte creaţii mai puţin cunoscute marelui public. Este cazul ansamblului monumental Calea Eroilor, pe care sculptorul l-a realizat la Târgu-Jiu pentru a comemora soldaţii căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Acest ansamblu include trei lucrări extrem de impunătoare pe care le puteţi vedea astăzi aici. Dar pentru mine, Constantin Brâncuşi este un artist de neînlocuit, reprezentând sufletul poporului român, al mediului rural românesc într-o operă modernistă unică, de prestigiu internaţional. Brâncuşi a ştiut să aducă omagiu, prin sculpturile sale inovatoare, artei populare româneşti. Da, mulţi îl pot iubi pe Brâncuşi, dar puţini pot înţelege perfect esenţa operei acestuia care s-a născut la Hobiţa, în judeţul Gorj, România.

Şi Catherine Trautmann a subliniat importanţa şi semnificaţia artistului român: „Acest eveniment demonstrează cum un artist de renume mondial are rolul de a uni două naţiuni, România şi Franţa.”

Hannes Swoboda, preşedintele Grupului S&D din Parlamentul European a declarat că, încă de când era în şcoală, Constantin Brâncuşi era sculptorul său favorit: „Se întâmplă rar ca o expoziţie despre cultură să fie atât de expresivă, iar această expoziţie arată o combinaţie de arta tradiţională şi artă abstractă. De asemenea, diversitatea pe care Constantin Brâncuşi ne-o arată nouă este excepţională. Artiştii care au venit din România în Franţa arată cum o activitate dincolo de graniţe este un exemplu foarte bun, un lucru pe care Europa va trebui să-l copieze. De asemenea, Constantin Brâncuşi demonstrează faptul că arta nu este îngrădită de frontiere iar arta trebuie să fie parte din viaţa noastră.” – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.