Acasă Politic Bucuresti: 180 de incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier

Bucuresti: 180 de incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier

DISTRIBUIȚI

112750 – 27082012 – Forţe importante au fost mobilizate si duminică pentru localizarea şi lichidarea a 180 de incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier şi pentru supravegherea zonelor afectate din 37 de judeţe, anunţă Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă.

Peste 1.300 de pompieri militari, alături de alte 1.250 persoane (pompieri civili, jandarmi, poliţişti, angajaţi ai ocoalelor silvice, primăriilor şi voluntari civili) au luptat cu focul, acţionând, în majoritatea situaţiilor, în condiţii dificile din cauza accesului terestru deosebit de greu, cu pante abrupte şi teren accidentat, lipsei surselor de apă în apropierea focarelor, şi, nu în ultimul rând, a condiţiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic şi temperaturi ridicate).

Pentru a limita propagarea incendiului la fondul forestier, pompierii militari argeşeni acţionează în continuare în zona golului alpin din Muntele Podeanu. Din cauza schimbării direcţiei vântului, a curenţilor existenţi în zonă, precum şi a propagării subterane a focului, există riscul extinderii suprafeţelor afectate de incendiu. Pe timpul nopţii s-a organizat supravegherea permanentă a zonei afectate cu efectivele I.S.U. Argeş campate în munte. Incendiul a afectat o suprafaţă de aproximativ 42 de hectare, din care 20 hectare păşune alpină, 15 hectare păşune împădurită, 4 hectare fond forestier şi 3 hectare jnepeniş).

Şi în judeţul Maramureş, peste 170 de persoane au fost mobilizate pentru continuarea intervenţiei de localizare şi lichidare a incendiului izbucnit pe Vârful Gutâiul Mare din Masivul Gutâi, executându-se fâşii de protecţie la baza muntelui, îndepărtându-se elementele combustibile din zonă şi organizându-se supravegherea pe timpul nopţii.

Peste 120 de pompieri militari, lucrători silvici şi localnici încearcă să stingă incendiul produs în Masivul Penteleu, Punctul ,,Crucea Feţii”, comuna Gura Teghii, judeţul Buzău. Focul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 117 hectare, din care 100 hectare vegetaţie uscată în gol alpin, 15 hectare păşune şi 2 hectare litieră pădure. Intervenţia acestora este deosebit de grea, având în vedere vântul puternic, terenul accidentat, dar şi lipsa surselor de apă din zonă, forţele de intervenţie fiind nevoite să aducă apă de la o distanţă de circa 5-6 kilometri.

Peste 100 de pompieri militari şi civili, precum şi cetăţeni au acţionat pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit ieri pe o păşune din localitatea Zlătunoaia, comuna Lunca, judeţul Botoşani. Generat cel mai probabil de un foc aprins în aer liber şi lăsat nesupravegheat, incendiul s-a extins la locuinţa unui bătrân şi ameninţa să se propage la mai multe gospodării de la marginea satului. Sprijiniţi de voluntari şi cetăţeni, pompierii au reuşit să limiteze pagubele. Extinderea focului a fost favorizată, pe de o parte de vegetaţia uscată ce întreţinea arderea, iar pe de altă parte de vântul ce bătea cu putere şi îşi schimba des direcţia. Incendiul a fost localizat după mai bine de trei ore. Alte şapte ore s-a acţionat pentru îndepărtarea oricăror urme posibile de reaprindere. Au ars 70 de hectare de vegetaţie uscată şi o parte din locuinţa cetăţeanului, dar au fost salvate şi protejate de foc mai multe gospodării.

Pompierii militari vâlceni au intervenit ieri seară pentru stingerea unui incendiu produs în localitatea Malaia, pe Muntele Puru, lacul Galbenu, într-o zonă montană împădurită, greu accesibilă. În momentul sosirii acestora la locul intervenţiei, flăcările se manifestau violent la nivelul coronamentului. Până la lăsarea întunericului, a fost afectată o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare de plantaţie de răşinoase, litieră de pădure şi coronament. S-a lucrat până la lăsarea întunericului, intervenţia fiind reluată în această dimineaţă. În sprijinul pompierilor vâlceni au acţionat şi 15 colegi de la I.S.U. Gorj.

În judeţul Harghita, se intervine pentru lichidarea focarelor incendiului de fond forestier din staţiunea Harghita-Băi ce a afectat o suprafaţă de circa 35 hectare de pădure conifere-răşinoase. De asemenea, continuă intervenţiile la incendiile din zona Kovacs Peter, Gheorgheni, unde au ars aproximativ 40 hectare fond forestier şi din comuna Subcetate, zona Mortonca, unde flăcările au distrus circa 80 hectare păşune împădurită, viteza vântului făcând ca incendiul să se propage foarte repede. Pompierii militari de la I.S.U. Harghita au mai intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe Strada Cetăţii din municipiul Gheorgheni, intervenţie ce continuă şi pe parcursul zilei de astăzi. Au ars aproximativ 50 hectare păşune împădurită.

De asemenea, ieri dimineaţă a avut loc un incendiu pe Valea Pietrelor, în Parcul Naţional Munţii Rodnei, judeţul Bistriţa Năsăud, în urma căruia au ars aproximativ 4 hectare litieră şi vegetaţie uscată. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.