Acasă Politic Bucuresti: Hidroelectrica cere ANRE sa accepte recalibrarea pietei

Bucuresti: Hidroelectrica cere ANRE sa accepte recalibrarea pietei

DISTRIBUIȚI
hidroelectrica

hidroelectrica112368 – 08082012 – Euroinsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a cerut Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să recunoască prețul de cost și reducerea cantității de energie livrată de companie, precum și recalibrarea pieței, în vederea protejării consumatorilor casnici și a instituțiilor publice.

De asemenea, se propune plafonarea adaosului transportatorilor și distribuitorilor. Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici și instituțiile publice.

Consumul de energie pe piața reglementată este de 28 TWh, din care 12 TWh merg către consumatorii casnici, iar 8 TWh insituțiile publice. O recalibrare a pieții presupune 20 TWh, consumatorii industriali urmând a migra spre piața concurențială. La Hidroelectrica, prețul pe MWh începe de la 71 de lei, ajunge în coșul pieței reglementate (unde se cumulează energie termo, nuclear și hidro) la 150 de lei, iar, la final, consumatorul plătește 440 lei/MWh. Acesta diferență nu se regăsește la producători, ci în marjele de profit ale transportatorilor de energie, respectiv Transelectrica, și ale distribuitorilor Electrica, Eon, Enel și CEZ.
Hidroelectrica are, în prezent, datorii în valoare de un miliard de euro, iar, în primul semestru din acest an, a înregistrat pierderi, pentru prima dată de la înființarea companiei.
Pentru luna august, se estimează un nivel minim istoric al producției, de 700 GWh, comparativ cu o medie de 1.100 GWh din ultimii zece ani, din cauza instaurării clauzei de forță majoră, pe fondul secetei. Această clauză ar putea fi oprită după luna octombrie 2012. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.