Acasă Politic Bucuresti: Ioan Ghise vrea ca Parlamentul „sa constate ca presedintele a fost...

Bucuresti: Ioan Ghise vrea ca Parlamentul „sa constate ca presedintele a fost demis de catre popor”

DISTRIBUIȚI

112720 – 26082012 – Curtea Constitutionala nu are cum sa decida intoarcerea presedintelui suspendat la Palatul Cotroceni, sustine senatorul liberal Ioan Ghise, adaugand ca, in consecinta, a pregatit un proiect de hotarare a Parlamentului prin care se constata

ca Traian Basescu a fost demis de popor.

„Este o hotarare data in constatare. Deci asupra referendumului Curtea nu pronunta decizii. Asa spune Constitutia. Curtea produce trei tipuri de acte: deciziile care se publica in Monitorul Oficial si sunt executorii, hotararile care sunt in constatare si avize ale Curtii care sunt consultative. Forta juridica executorie o au deciziile. Poate da decizii pe referendum; subiectul referendumului este un subiect conform legii articolului 11, litera B, alineatul 3; subiectul referendumul este un subiect pe care Curtea Constitutionala pronunta o hotarare cu privire la respectarea procedurilor pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele. Asa ca, in opinia mea, Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile transformandu-se dintr-o instanta jurisdictionala de constitutionalitate intr-o instanta de drept comun. Stabilesc ei ce este legal. Ei nu au prin Constitutie o astfel de competenta.”, a explicat Ghise.

El a sustinut ca, in opinia sa, Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile, precizand ca prin Constitutie CCR nu are competente de drept comun. „Din perspectiva temeiniciei hotararii, aici este o discutie de purtat si precizarea este ca hotararea Curtii nu este executorie. Doar deciziile Curtii sunt executorii pentru ca se refera la constitutionalitate. Hotararile Curtii sunt date in constatare ceea ce este o mare diferenta. Deci constatarea este o apreciere si decizia este un act in executie. (…) Parlamentul constata acest fapt si Parlamentul da o hotarare in spiritul articolului 3 din Hotararea 34/2012 cu privire la procedura de urmat. Pentru ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului suveran, iar suveranitatea se exprima prin referendum. Ori sase oameni nu pot sa se substituie poporului suveran. Constitutia spune clar la articolul 2 ca niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu, suveranitatea apartine poporului, o exprima prin Parlament si prin referendum”, a mai declarat acesta.

Liberalul a subliniat ca – in mod nepermis – Curtea Constitutionala s-a „autoinstituit” in instanta de drept comun, CCR avand ca atributii sa controleze constitutionalitatea organizarii si desfasurarii procedurilor referendumului. „Hotararea Curtii Constitutionale este abuziva in mai multe puncte ale ei. Ma refer la faptul ca in loc sa controleze constitutionalitatea organizarii si desfasurarii procedurilor referendumului, Curtea Constitutionala in mod nepermis s-a autoinstituit in instanta de drept comun.

El a punctat ca „Parlamentul trebuie sa constate ca presedintele a fost demis de catre popor in concordanta cu articolul 10 din legea referendumului. (…) Eu am proiectul, trebuie sa il puna pe ordinea de zi sau sa nu il puna, depinde cum decide plenul”, a conchis acesta. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.