Acasă Politic Bucuresti: Ministrul de Externe a discutat cu ambasadorul Frantei despre decizia Curti...

Bucuresti: Ministrul de Externe a discutat cu ambasadorul Frantei despre decizia Curti Constitutionale

DISTRIBUIȚI

112656 – 22082012 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a primit miercuri, în vizită de prezentare, pe ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Philippe Gustin. Agenda convorbirilor s-a concentrat asupra stadiului actual al relaţiei bilaterale privilegiate

dintre România şi Franţa şi asupra perspectivelor concrete de aprofundare a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic, inclusiv prin convenirea unei noi Foi de parcurs, care să cuprindă proiectele şi domeniile concrete de cooperare, instituţiile responsabile şi termenele de implementare, potrivit unui comunicat al MAE. A fost salutată performanţa cooperării bilaterale în domeniile justiţiei, afacerilor interne şi redinamizarea cooperării descentralizate. Ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocuparea faţă de opiniile prezentate de unii responsabili politici din Franţa în problematica cetăţenilor români de etnie romă aflaţi pe teritoriul francez. A remarcat că partea română privilegiază intensificarea cooperării bilaterale pentru concretizarea programelor comune de integrare a acestora, prin utilizarea fondurilor europene.

Cu acest prilej a fost evidenţiat caracterul deosebit al relaţiilor economice dintre cele două ţări şi dinamica pozitivă a acestora pe parcursul ultimilor ani, în pofida crizei economice, fiind reliefat interesul pentru creşterea volumului investiţiilor franceze în ţara noastră.

Ministrul Titus Corlăţean a reiterat, cu acest prilej, interesul prioritar al ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, în baza propunerii de compromis formulate anterior de Franţa şi Germania, şi a solicitat sprijinul Guvernului francez pentru adoptarea unei decizii în acest sens, potrivit calendarului stabilit anterior. Totodată, a fost exprimat interesul ambelor părţi de a continua strânsa cooperare în dosarele europene şi internaţionale de interes comun. A reafirmat angajamentul României şi alGuvernului pe linia îndeplinirii recomandărilor raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care să permită adoptarea unui raport intermediar obiectiv înainte de finalul acestui an.

De asemenea, a prezentat ultimele evoluţii în plan intern urmare recentei decizii a Curţii Constituţionale (21 august 2012), de respectare a acesteia de către toţi actorii politici, inclusiv pentru asigurarea stabilităţii economice.

Ministrul român de Externe a apreciat interesul părţii franceze acordat relaţiei privilegiate cu România, exprimat prin scrisoarea de felicitare, cu ocazia învestirii sale în funcţie, din partea omologului său francez, Laurent Fabius. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.