Acasă Politic Kiev: Ucraina are o lege a limbilor

Kiev: Ucraina are o lege a limbilor

DISTRIBUIȚI

112396 – 09082012 – Preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovici a semnat legea cu privire la principiile politicii lingvistice, informează Romanian Global News.

Viktor  Ianukovici a cerut Cabinetului de miniștri să creeze un grup de lucru din care vor face parte experți din sfera educaţiei, ştiinţei, artei, dar și specialişti în lingvistică al cărui scop va fi să elaboreze şi să facă propuneri sistemice care vor îmbunătăţi legislaţia privind utilizarea limbilor în Ucraina. Prin respectiva lege limba rusa va deveni limba regionala in 13 din cele 27 regiuni. Proiectul menţionează ca limbi regionale, în afară de limba rusă, limbile minorităţilor de pe teritoriul ucrainein, între care română, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, idiş, moldovenească, poloneză, slovacă, maghiară, romă. Legea prevede ca în anumite cazuri, printr-o decizie a consiliilor locale statutul de limbă regională ar putea fi oferit acelei limbi, vorbitorii căreia constituie nu mai puțin de 10% din populaţia teritoriului dat. De asemenea, legea prevede că toate actele la nivelul autorităţilor publice și locale vor fi traduse din ucrainiană în limba rusă și limbile regionale.

Rada de la Kiev intenţionează să introducă un nou model de pașapoarte în care informația despre posesorul acestuia va fi scrisă atât în limba ucrainiană, cât și în limba minorității naționale pe care o reprezintă. Conform proiectului de lege, instituţiile de învăţământ vor fi obligate să formeze clase separate în care lecțiile se vor susține în limba regională, iar la cererea reprezentantului minorității naționale, toate testările vor fi traduse în limba regională sau a minorității naționale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.