Acasă Politic SUA: A murit primul om care a pasit pe Luna. „Un pas...

SUA: A murit primul om care a pasit pe Luna. „Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”

DISTRIBUIȚI

112725 – 26082012 – Neil Armstrong, primul om care a calcat pe Luna, a decedat la varsta de 82 de ani in cursul zilei de sambata. Se pare ca acesta a murit in urma unor complicatii aparute dupa interventia chirurgicala pe cord suferita acum trei saptamani.

Neil Alden Armstrong, nascut pe 5 august 1930, a fost un astronaut american, pilot de teste si pilot naval, cunoscut ca fiind primul om care a calcat pe Luna.

Primul sau zbor spatial a fost ca pilot comandant al misiunii Gemini 8 in 1966. In aceasta misiune, el a executat prima conectare a doua nave spatiale, impreuna cu pilotul David Scott. Cea de a doua si ultima misiune spatiala a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969. In acest faimos „pas urias pentru omenire”, Armstrong si Buzz Aldrin au coborat pe suprafata Lunii, petrecand 2,5 ore cu explorarea acesteia, timp in care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla in capsula pe orbita in jurul Lunii.

Mai mult de 600 de milioane de oameni au urmarit pe 20 iulie 1969 la 2.56 GMT, de pe Pamant, clipa in care astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin au pasit pe Luna.

Armstrong a declarat, imediat dupa ce a pus piciorul pe Luna: „Este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”.

Momentele istorice au fost „capturate” de camerele TV instalate de Eagle si pornite de Armstrong.

Armstrong si-a petrecut primele minute pe Luna facand fotografii si luand mostre de pamant ca, in cazul in care misiunea se incheia brusc, oamenii de stiinta sa poata aduna cat mai multe informatii.

Armstrong si Edwin „Buzz” Aldrin au strans informatii si au facut mai multe exercitii inainte de instalarea steagului american la 3.41 GMT.

De asemenea, au dezvelit o placa care purta semnatura presedintelui Nixon si inscriptia: „Aici, oamenii de pe planeta Pamant au fost primii care au pus piciorul pe Luna in 1969. Am venit cu un mesaj de pace pentru toata lumea.”

Dupa ce au filmat totul cu o camera de televiziune, astronautii au primit un mesaj din partea presedintelui american care se afla la Casa Alba: „Acesta pare sa fie cel mai important telefon care s-a dat vreodata”.

Neil Armstrong si Edwin Aldrin au petrecut, in total, 21 de ore pe Luna, dintre care doua ore si jumatate in afara modulului de aterizare.

Dupa ce s-au reintors pe naveta mama Columbia, astronautii inclusiv Collins au parasit orbita Lunii pe 22 iulie si s-au intors pe Pamant pe 24 iulie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.