Acasă Politic Bucuresti: ANPM cere in instanta anularea acordului de mediu pentru proiectul minier...

Bucuresti: ANPM cere in instanta anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

DISTRIBUIȚI

113275 – 18092012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a susţinut, marţi, o conferinţa de presă având ca temă depunerea, la Tribunalul Bucureşti, a cererii de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier

de la Certej. Alături de ministrul Rovana Plumb, la această conferinţă au participat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Mihail Fâcă, şi comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Ovidiu Dăescu.

            “Astăzi, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului depune la Tribunalul Bucureşti cererea de chemare în judecată prin care se solicită constatarea nulităţii acordului de mediu, emis de ARPM Timişoara pentru proiectul de la Certej, judeţul Hunedoara şi suspendarea executării acordului de mediu până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. Paşii următori vor fi desemnaţi de către instanţa de judecată competentă, conform legii, iar instituţiile de mediu implicate îi vor urma întocmai” a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor.

            Totodată, Rovana Plumb a anunţat că a solicitat comisiei de disciplină din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor investigarea activităţii tuturor persoanelor care au fost implicate în acordarea avizului de mediu pentru proiectul de la Certej, la sfârşitul acestor investigaţii urmând să fie făcute public concluziile acestei proceduri interne.

“Resursele naturale ale României nu pot fi şi nu vor fi obiect de tranzacţii pe sub mână pentru niciun funcţionar care a uitat că PD-L nu se mai află la guvernare. Nu putem accepta sub nici o formă prelungirea acestui tip de comportament iresponsabil al celor de la PD-L, care considerau pe perioada guvernării că pot dispune aşa cum doresc de resursele minerale şi naturale ale României. Adresez pe această cale un mesaj către toate persoanele din instituţiile subordonate MMP şi anume că singurul interes căruia trebuie să se subordoneze este cel reprezentat de lege şi de interesul naţional” a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.

            Rovana Plumb a specificat că, datorită prevederilor legale în vigoare, emiterea avizului de mediu pentru proiectul de la Certej era de competenţa Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi nu putea fi emis de către o autoritate locală sau regională. “Competenţa evaluării impactului asupra mediului pentru proiectele care prevăd defrişarea unei suprafeţe mai mari de 10 ha era de nivel central iar, în cazul proiectului de la Certej, proiectul prevede defrişarea unei suprafeţe de aproximativ 165 ha. Astfel, în cazul acestui proiect, autoritatea competentă emite un acord integrat de mediu nu doar un simplu acord de mediu. De asemenea, la data emiterii acordului, dezbaterile publice transfrontaliere precum şi întâlnirile cu autorităţile ungare nu s-au finalizat cu un acord ba mai mult, poziţia Ungariei este exprimată într-un răspuns în care sunt prezentate multiple aspecte negative referitoare la acest proiect legate mai ales de riscurile pe care le implică desfăşurarea viitoarei activităţi” a precizat ministrul Rovana Plumb.

            Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Mihail Fâcă, a precizat că în urma demersului pe care instituţia l-a efectuat se urmăreşte reluarea de la zero a procedurii de analiză a proiectului minier de la Certej cu respectarea în totalitate a legislaţiei în vigoare. „Noi cerem anularea acestui act ca urmare a constatării că are la bază anumite ilegalităţi. Se va reintra astfel în procedură de analiză completă de către autoritatea competentă, în speţă Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului” a susţinut acesta.

La rândul său, ministrul Rovana Plumb a declarat: „Actuala guvernare doreşte să creeze locuri de muncă şi să deruleze investiţii, dar toate acestea trebuie făcute cu respectarea prevederilor legale în vigoare, pe baza principiilor dezvoltării durabile pe care Ministerul Mediului şi Pădurilor le promovează, precum şi a Directivelor Uniunii Europene”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.