Acasă Politic Bucuresti: Discutii romano-chineze pentru dezvoltarea colaborarii in domeniul irigatiilor

Bucuresti: Discutii romano-chineze pentru dezvoltarea colaborarii in domeniul irigatiilor

DISTRIBUIȚI

113310 – 19092012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a condus miercuri delegaţia României la o reuniune de lucru cu o delegaţie a Republicii Populare Chineze, condusă de Zhai Haohui, fost ministru adjunct al apelor

din China, însoţit de ambasadorul chinez în România, Huo Yuzhen.

Discuţiile din cadrul reuniunii au avut ca obiectiv principal promovarea cooperării în domeniul apelor, respectiv utilizarea apelor în agricultură (irigaţii), în mediul rural, precum şi în domeniul conservării resurselor de apă.

“Avem ca obiectiv principal resursele de apă şi dorim în acest sens să realizăm un management integrat al acestora cu atât mai mult cu cât impactul schimbărilor climatice este un subiect sensibil pentru România, efectele fiind deşertificările şi seceta”, a menţionat ministrul Mediului şi Pădurilor.

De asemenea, în cadrul reuniunii s-a discutat despre proiectul de investiţie din bazinul hidrografic al Dunării ”Canal magistral Siret – Bărăgan, judeţul Vrancea”. „Din 1986 a fost dezvoltată o investiţie mare în bazinul hidrografic al Dunării din care s-au realizat până acum doar 50 de km. Avem mare nevoie pentru zona Bărăganului, o zonă cu potenţial agricol, de o sursă de irigare facilă şi ieftină. Vrem să cooperăm, în măsura în care investitorii din China vor fi interesaţi, pentru a dezvolta şi finaliza această investiţie”, a declarat Rovana Plumb.

Zhai Haohui, a menţionat că R. P. Chineză a dezvoltat foarte mult în ultimii ani sistemul de management al resurselor de apă prin dezvoltarea unui sistem inteligent de irigaţii al terenurilor agricole aflate în zone afectate de o lipsă a precipitaţiilor. „Am asigurat protecţia cetăţenilor de-a lungul tuturor malurilor râurilor de pe terenurile Chinei; la o populaţie de 1,3 miliarde, această sarcină nu a fost deloc uşoară, dar cu o implicare adecvată, am reuşit”, a declarat fostul ministru adjunct al apelor din China care a adăugat că, „datorită implementării acestui sistem de irigaţii, în ultimii 10 ani, prin alimentarea cu apă a terenurilor agricole, producţia de cereale a crescut de la an la an”.

„Aveţi mulţi specialişti în domeniul protecţiei mediului şi România are multe de învăţat de la dumneavoastră”, a declarat în încheiere ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, exprimându-şi încă o dată susţinerea pentru întărirea cooperării între cele două părţi în domeniul gestionării resurselor de ape. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.