Acasă Politic Bucuresti: Imobile sechestrate si conturi blocate in dosarul devalizarii Petromservice

Bucuresti: Imobile sechestrate si conturi blocate in dosarul devalizarii Petromservice

DISTRIBUIȚI

113186 – 14092012 – Procurorii au pus sechestru asigurator pe o sută de imobile din Iaşi, Bacău şi Bucureşti, între acestea fiind indisponibilizate şi bunuri ale

omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, iar lui Liviu Luca i-au sechestrat şi o ambarcaţiune.

În rechizitoriul prin care Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca au fost trimiși în judecată alături de alte 10 persoane pentru devalizarea Petromservice, există o listă a bunurilor mobile şi imobile puse sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului de peste 80 de milioane de euro.

PSV Company (fosta Petromservice) s-a constituit parte civilă cu suma de 83.163.165 de euro, prin administratorul judiciar de la acel moment, RVA Insolvency Specialists. Pentru repararea prejudiciului, notează procurorii, urmează să fie obligaţi la despăgubiri toţi inculpaţii.

Anchetatorii arată că în cauză au fost depuse plângeri şi constituiri de parte civilă de către reprezentanţii a aproximativ 25.000 de persoane, membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom, în calitate de acţionari minoritari pe care asociaţia o are în cadrul PSV Company SA.

Potrivit procurorilor, patrimoniul societății şi, în subsidiar, valoarea acţiunilor deţinute de Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom au fost diminuate. Interesele patrimoniale ale membrilor asociaţiei au fost afectate în mod indirect şi vor fi reparate tot în mod indirect, prin reîntregirea patrimoniului PSV Company S.A.

„Potrivit art. 25 din Legea 6565/2002, sumele de bani care au făcut obiectul spălării de bani sunt supuse confiscării, în condiţiile prevăzute de art. 118 Cod penal”, susţin procurorii în rechizitoriu, arătând că „aceste prevederi sunt aplicabile cu privire la beneficiarii sumelor provenite din spălarea de bani indicaţi în rechizitoriu, care nu au participat la săvârşirea infracţiunii de delapidare, respectiv – Realitatea Media SA – 14,2 milioane de euro, Imobiliar Network 2002 SA – 6,725 milioane de euro, Demera Investments Ltd – 25,329 milioane de euro, GM Invest SA – 1,3 milioane de euro, Woodgreen Management – 3,68 milioane de euro, Radoway Limited – 487.000 de euro şi SC Profesional Corpconsult SA – 400.000 de euro”.

Având în vedere că aceste persoane nu pot fi obligate la recuperarea prejudiciului produs părţii vătămate, urmează să le fie confiscate sumele dobândite prin săvârşirea faptei de spălare de bani, se mai arată în rechizitoriu.

Pentru a garanta restituirea prejudiciului produs prin delapidare şi confiscarea sumelor care au făcut obiectul spălării de bani anchetatorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor deţinute de inculpaţi şi de persoanele care au dobândit bunuri prin săvârşirea faptelor prevăzute de legea penală.

Astfel, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a următoarelor bunuri: 54 de imobile din județul Prahova, inclusiv a construcţiilor ridicate de societatea Profesional Construct cu sumele provenite indirect din infracţiune, precum şi a alte trei imobile situate în municipiul Ploieşti şi a unei ambarcaţiuni, aparţinând Liviu Luca, două imobile situate în municipiul Iaşi şi în județul Giurgiu, aparţinând lui Sorin Ovidiu Vîntu, 25 de imobile aparţinând societăţii Imobiliar Network 2002 SA, societatea prin intermediul căreia SOV deţine proprietăţile imobiliare pe care le controlează, situate în Bucureşti, Bacău, Roman, Ploieşti, Sulina, Vaslui şi Corbeanca.

Având în vedere, arată anchetatorii, că acţiunile reprezintă părţi din capitalul social al societăţii, pentru a evita diminuarea acestuia şi implicit a bunurilor împotriva cărora se poate realiza executarea sumelor la care ar putea fi obligat inculpatul, a fost necesară sechestrarea activelor societăţii respectiv patru imobile din Bucureşti şi Voluntari, aparţinând lui Ţurcan, un imobil din Bucureşti, aparţinând lui Sorin Mihai, patru imobile aparţinând lui Gheorghe Şupeală, şapte imobile din Bucureşti şi judeţul Buzău, aparţinând lui Zizi Anagnastopol, cinci imobile situate în Bucureşti, aparţinând lui Mihai Viorel Râmboacă şi un imobil situat în Bucureşti, ce aparţine Danielei Lăcrămioara Braşoveanu.

Procurorii au pus sechestru, de asemenea, pe numeroase conturi bancare deschise de inculpaţii din dosar precum şi conturi bancare deschise în Cipru şi în Germania de Luca, Vîntu şi Ţurcan, precum şi de companiile cipriote care au fost folosite pentru intermedierea tranzacţiilor sau care au beneficiat de sumele provenite din spălarea de bani.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata inculpatilor: Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Supeala, Raichovich Graziano Rino, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare a banilor, retinandu-se un prejudiciu produs partii vatamate S.C. Petromservice S.A. de 83.518.369,96 euro, asa cum rezulta din raportul de expertiza contabila intocmit in cauza, se arata intr-un comunicat remis de Parchet.

În instrumentarea acestei cauze, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au beneficiat de sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, se mai arata in comunicatul Parchetului. Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Bucuresti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.