Acasă Politic Bucuresti: Produsul Intern Brut a crescut usor in prima jumatate a anului

Bucuresti: Produsul Intern Brut a crescut usor in prima jumatate a anului

DISTRIBUIȚI

112996 – 06092012 – Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 150266,5 milioane lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul I 2012, a anunţat joi Insitutul Naţional de Statistică.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 139124,1 milioane lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 1,2% faţă de trimestrul II 2011.

În ramura „Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport” s-a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (+6,1%), urmată de construcţii (+5,2%) şi de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+3,8%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (+1,9%), tranzacţii imobiliare (+1,3%) şi industrie (+0,5%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-1,9%), agricultură, silvicultură şi pescuit (-1,6%), intermedieri financiare şi asigurări (-0,9%) şi comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,2%).

Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 3,8%.  

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 0,9 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,2%. Consumul final total s-a majorat cu 1,1%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+1,6%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a redus cu 1,0%.

Un efect uşor pozitiv asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (+0,2%).  

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2012 a fost de 248592,9 milioane lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de semestrul I 2011.

Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din activităti profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+3,2%), construcţii (+3,1%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+2,7%) şi informaţii şi comunicaţii (+1,7%).

Consumul final total s-a majorat cu 0,7% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere semnificativă, cu 14,1 puncte procentuale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.