Acasă Politic Bucuresti: Proiect integrat European pentru dezvoltarea sustenabilă a Deltei Dunării

Bucuresti: Proiect integrat European pentru dezvoltarea sustenabilă a Deltei Dunării

DISTRIBUIȚI

113362 – 21092012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat vineri la Conferinţa Internaţională “Strategia pentru Regiunea Dunării – prezent şi viitor” desfăşurată la Bucureşti, în aula Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. 

Cu acest prilej, ministrul Rovana Plumb a declarat că “România este parte a Convenţiei pentru protecţia fluviului Dunărea, convenţie care reprezintă cadrul cooperării în domeniul apelor în bazinul Dunării”. Totodată, referindu-se la rolul Ministerului Mediului şi Pădurilor în ansamblul Convenţiei, Rovana Plumb a precizat că “În cadrul Strategiei Dunării, Ministerul Mediului şi Pădurilor coordonează proiecte în cadrul ariei prioritare 5 şi anume FLoodrisk şi Managementul situaţiilor de urgenţă generate de poluări transfrontiere în Delta Dunării. În plus, pentru aria prioritară 5 avem în curs de elaborare o nouă propunere de proiect – Floodplain. În cadrul ariei prioritare 4, privind calitatea apei, Ministerul Mediului şi Pădurilor coordonează proiectul Managementul integrat al zonei de coastă”.

            Referindu-se la Delta Dunării, ministrul Rovana Plumb a amintit de proiectul româno-bulgar, Danube Water, vizând calitatea apei, al cărui contract de finanţare a fost semnat în data de 29 iunie 2012, cu ocazia zilei Dunării, împreună cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig. ”Încercăm să îmbunătățim mecanismele de monitorizare a calității apei pentru a avea date cât mai corecte și pentru a putea acționa cât mai prompt și cât mai bine acolo unde este cazul. În acest fel vom fi mai bine pregătiți pentru intervenții rapide în cazul unor poluări masive”, a spus Rovana Plumb cu privire la importanța proiectului. Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni, are o valoarea totală de 13.751.025 euro, din care 9.675.328 euro îi revin României, și este încadrat în categoria proiectelor strategice, atât pentru implementarea Strategiei Dunării, cât și a Programului de dezvoltare transfrontalieră România-Bulgaria.

Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat că, recent, a vizitat Delta Dunării în cadrul unei delegaţii formate din Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. În acest context, ministrul Rovana Plumb a susținut necesitatea ca Delta Dunării să se dezvolte pe baza unui proiect european integrat, Danube Delta, în care “Politicile sociale, cele de mediu și dezvoltarea economică trebuie să formeze un tot unitar. În contextul programării financiare multianuale 2014 – 2020, la nivelul UE a fost agreată necesitatea finanţării de proiecte care vizează dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării şi care vor contribui la implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Finanţarea proiectului Danube Delta va fi axată pe principiul flexibilităţii, adică va fi finanţat din mai multe programe operaţionale”, a precizat ministrul Rovana Plumb. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.