Acasă Politic Bucuresti: Se ieftineste vizita la medic

Bucuresti: Se ieftineste vizita la medic

DISTRIBUIȚI

113182 – 13092012 – Ministerul Sănătăţii (MS) ieftineşte vizita la medic: coplata se înjumătăţeşte, iar pacienţii cronici nu mai plătesc nimic. Modificările de preţ vin în urma discuţiilor aprinse dintre organizaţiile de pacienţi şi minister

de la începutul lunii trecute, cauzate de o coplată mult prea mare pentru serviciile medicale din spitalele publice. Totodată, s-a hotărât că sistemul de coplată va fi introdus după implementarea noii legi a sănătăţii.

Noul proiect de lege stabileşte un procent de maxim 10% din tariful de decontare al investigaţiilor de inaltă performanţă. De pildă, coplata pentru un RMN va fi cuprinsă între 50 şi 75 de lei, faţă de 150-250 lei, cât era în fostul proiect de lege.

Pacienţii cu boli cronice şi cei incluşi în programele naţionale vor fi scutiţi de la coplată. Pentru cei scutiţi de plată, se va căuta o sursă alternativă de finanţare, pentru a nu exista discriminări între cei care plătesc şi cei care beneficiază gratuit de anumite servicii medicale.

Ca şi în precedentul proiect de lege, coplata nu se va aplica serviciilor medicale de urgenţă. Aceste noi sume au fost negociate în luna august de reprezentanţii MS si colegiile profesionale, patronate, furnizori de servicii medicale, asociaţii de pacienţi si sindicatele din sănătate. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.