Acasă Politic Bucuresti: Senatorii amana votarea Bacalaureatului profesional

Bucuresti: Senatorii amana votarea Bacalaureatului profesional

DISTRIBUIȚI

113110 – 11092012 – Senatorii au decis marti ca votul final la proiectul de lege care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional sa fie dat in sedinta de luni, 17 septembrie. Senatul este camera decizionala, iar daca proiectul va fi

adoptat de Senat, acest tip de Bacalaureat va putea fi sustinut incepand cu acest an scolar.

Prezenta la dezbaterile din plenul Senatului, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca Bacalaureatul National ramane cu aceeasi structura si cu acelasi continut ca in ultimii trei ani. „Bacalaureatul Profesional da dreptul de acces pe piata muncii. Avem foarte multe semnale ca angajatorii se feresc sa preia ca angajati pe cei care nu au diplome. Pe de alta parte, exista diferente de retributii intre cei cu diploma de Bacalaureat si cei fara”, a declarat Andronescu in sustinerea proiectului.

Potrivit acesteia, cele doua tipuri de Bacalaureat genereaza rute de profesionale diferite. „Bacalaureatul Profesional da doar dreptul de acces pe piata muncii si adauga competente profesionale pentru cel care obtine aceasta diploma”, este de parere ministrul. Ecaterina Andronescu a explicat ca „cele doua tipuri de bacalaureat au in comun evaluarea competentelor in limba romana, in limba materna, intr-o limba straina si evaluarea competentelor digitale”.

„Separat, examenul de Bacalaureat Profesional contine urmatoarele probe: elaborarea unui proiect pe domeniul pe care elevul l-a parcurs in liceu, o proba practica si o proba scrisa la Educatie Antreprenoriala, o disciplina care este parcursa de toti elevii de liceu inca de acum 10 ani si cu aceasta elevii vor avea competente profesionale suplimentare”, a declarat Ecaterina Andronescu. Aceasta a precizat ca, „in acelasi an, in succesiune cronologica se sustine mai intai Bacalaureatul Profesional si apoi Bacalaureatul National, asa incat un elev poate sa le sustina pe amandoua”.

De cealalta parte, senatorul PDL Radu Berceanu a declarat ca „prin modificarile propuse am impresia ca iarasi ne departam de posibilitatea ca unii dintre copii sa mearga spre o meserie. Se induce impresia ca a merge catre o meserie e ceva degradant, rusinos. Trebuie ca toata lumea sa aiba Bacalaureat si apoi sa mearga la facultate si sa aiba un carton care nu ii foloseste la nimic pe piata muncii”.

„Cred ca trebuie sa facem un efort general ca macar de aici incolo copiii si parintii sa fie convinsi ca daca merg pe directia unei meserii fac un lucru foarte bun, care le va asigura un viitor fara probleme si ca nu e o chestiune de margine a societatii”, a continuat Berceanu. Acesta a precizat ca, „pe undeva, se incearca rezolvarea unei situatii tranzitorii, adica a celor 150.000 de elevi care din pacate la vremea cand au inceput liceul au fost impinsi de parinti, de societate, de profesori sa mearga pe calea celor 4 clase de liceu cu Bacalaureat la sfarsit, probabil la vremea respectiva stiindu-se ca bacalaureatul este o chestiune formala in care profesorii le spun in examen ce sa scrie”.

„Intre timp lucrurile s-au schimbat si cei care au o diploma de bacalaureat de-adevaratelea trebuie sa fie elevi care au si cunostintele respective si care pot ulterior sa intre la facultate si sa o faca de-adevaratelea, astfel incat cand o termina sa aiba fara niciun fel de problema posibilitatea de a se angaja de-adevaratelea si nu prin interventii si pile, ci prin dorinta angajatorului de a avea astfel de angajati”, este de parere senatorul democrat-liberal. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.