Acasă Politic Bucuresti: Testul Macovei dă mari bătăi de cap ”noii” drepte

Bucuresti: Testul Macovei dă mari bătăi de cap ”noii” drepte

DISTRIBUIȚI

113227 – 17092012 – Vicepresedintele PDL, Monica Macovei, atenționează că persoanele condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise în judecată sau care au averi disproporţionate, care au încheiat contracte netransparente cu statul,

au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul nu vor putea candida din partea noii ARD, potrivit codului etic al Alianţei.

Macovei a enumerat mai multe seturi de criterii pentru viitorii candidaţi ai ARD şi care se referă la latura penală, incompatibilităţi, colaborarea cu Securitatea, morala publică şi traseismul politic. De asemenea, nu vor putea fi candidaţi din partea ARD cei care au fost condamnaţi definitiv, arestaţi preventiv sau trimişi în judecată şi cei în privinţa cărora există indicii temeinice că ar fi săvârşit infracţiuni sau ar fi fraudat votul. Ea a arătat că nu vor putea candida din partea ARD nici cei pentru care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trimis către instanţă constatări privind posesia unor averi disproporţionate în raport cu venitul sau cei pentru care există soluţii definitive în instanţe cu privire la averile disproporţionate. “Nu vom avea candidaţi aflaţi în conflicte de interese, nici candidaţi care au încheiat ilegal, netransparent contracte de afaceri cu instituţiile publice”, a spus Macovei.

 Ea a precizat că ARD mai are un criteriu privind necolaborarea cu Securitatea. “Nu sunt pe listă candidaţi cu hotărâri definitive şi irevocabile de colaborare cu Securitatea. Dacă există suspiciuni, proceduri în curs în instanţe – nici aceştia nu sunt pe listă”, a spus Macovei.

 Ea a arătat că un alt criteriu se referă la morala publică, ARD nepromovând candidaţi care au încălcat grav morala publică, nici candidaţi care prin imaginea lor afectează imaginea alianţei.

 Un alt criteriu priveşte trasesimul politic, ARD neavând candidaţi care au practicat în mod repetat traseismul politic. Macovei a spus că acest criteriu îi are în vedere inclusiv pe cei care au trecut a doua oară de la un partid la altul şi a menţionat că se va interzice candidatura celor care au trecut de la o formaţiune din cadrul ARD la altă formaţiune din cadrul ARD.

 Macovei a spus că aceste criterii vor fi trimise preşedinţilor celor trei formaţiuni care constituie ARD – PDL, FC şi PNŢCD.

 ARD este prima si singura alianta care si-a stabilit un set de valori si criterii pe care sa le aplice tuturor candidatilor pentru alegerile din 9 decembrie. ”De ce este nevoie de aceste criterii? Astazi, in Parlamentul Romaniei, avem parlamentari care sunt condamnati definitiv, care au colaborat cu Securitatea, care au fost declarati incompatibili, care au facut contracte cu statul, care au fost sau sunt in conflicte de interese. Nimeni nu poate sa aiba incredere in ei, niciun roman, ca acestia ii vor conduce bine si corect, ca vor incheia contracte corecte si ca le vor imbunatati viata. De aceea, inca o data, reforma clasei politice: vrem sa o facem. Si noi o facem si o incepem cu Alianta si cu aceste criterii. Alianta s-a inregistrat astazi (n.r. duminică, 16 septembrie 2012), dupa cum stiti, la Biroul Electoral Central. Si, de aceea va prezint aceste criterii care sunt rezultatul a ceea ce oamenii isi doresc. Nu le-am inventat stand intr-un birou, ci am ascultat vocea oamenilor”.

”Comparand cu USL, aceste criterii sunt total diferite. Uitati-va la USL, probabil ca modelul de candidat al USL este domnul senator Catalin Voicu. Si, iarasi, uitati-va la USL care face zid in jurul celor cercetati penal. Noi nu vom face asta si tocmai de aceea avem aceste criterii la care m-am referit, sub aspect penal”, a precizat Macovei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.