Acasă Politic Bucuresti: Traian Basescu: Institutiile au rezistat presiunii politice in timpul suspendarii

Bucuresti: Traian Basescu: Institutiile au rezistat presiunii politice in timpul suspendarii

DISTRIBUIȚI

113070 – 10092012 – Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, că are un motiv de satisfacţie că instituţiile au rezistat presiunilor politice în perioada suspendării.

Băsescu a reclamat că abuzurile au venit din partea Guvernului şi majorităţii parlamentare, abuzuri care au fost corectate, inclusiv de către Curtea Constituţională

„Într-un fel sau altul instituţiile româneşti rezistă presiunii politice. Ele au reuşit să rămână în interiorul misiunii fiecăreia, dacă discutăm despre Curtea Constituţională, procurorul general sau DNA. Acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine. Nu am fost surprins pentru că ştiu cum au evoluat instituţiile în ultimii opt ani”, a spus Băsescu.

Preşedintele susţine că episodul suspendării sale a arătat că România este stat de drept câtă vreme instituţiile sunt capabile să reziste presiunilor politice. „În acest moment, România are instituţii capabile să reziste presiunii politice. România este un stat de drept în care instituţiile reacţionează la abuz politic”, a comentat şeful statului.

În schimb, sursa acestor abuzuri este, în viziunea preşedintelui, Guvernul şi majoritatea parlamentară. „Dacă vorbim de abuzuri, consider că o parte din instituţiile politice şi aici vorbesc despre Guvern şi majoritatea parlamentară au făcut un lanţ de abuzuri, de exemplu, prin demiterea Avocatului Poporului, prin emiterea de ordonanţe ale Guvernului care să blocheze capacitatea Curţii Constituţionale de a reacţiona la abuzurile constituţionale decise de Parlament. Acest tip de acţiuni s-au întâmplat în perioada 3-6 iulie şi parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai târziu de diferite instituţii ale statului, inclusiv Curtea Constituţională”, a spus Băsescu,  exemplificând prin modul în care a fost schimbat Avocatul Poporului şi limitarea prin ordonanţă de urgenţă a atribuţiilor CCR în ceea ce priveşte controlul de constituţionalitate pe care îl poate exercita asupra deciziilor Parlamentului.

Şeful statului a arătat că aceste abuzuri au fost săvârşite îndeosebi în perioada 3-6 iulie. „Parte din aceste abuzuri au fost corectate de Curtea Constituţională în perioada următoare”, a mai spus Traian Băsescu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.