Acasă Politic Hunedoara: Scandal pe tema acordului de mediu dat pentru exploatarea de la...

Hunedoara: Scandal pe tema acordului de mediu dat pentru exploatarea de la Certej

DISTRIBUIȚI

rosia-montana2112910 – 03092012 – Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului trebuie să verifice în regim urgenţă, acordul de mediu pentru proiectul de la Certej (Hunedoara). Cele două instituții au primit această însărcinare din partea ministrului Rovana Plumb.

Va fi verificată respectarea procedurilor pentru acest acord de mediu. Ministrul a mai cerut demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale Timisoara pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.

Acordul va fi anulat dacă nu a fost emis în conformitate cu legea.

Asociatiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior si Re.Generation au condamnat astăzi, printr-un comunicat de presă, emiterea, în luna iunie, a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scara larga pe baza de cianuri din Romania. Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, de compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, creand astfel un precedent extrem de periculos pentru Romania.

Proiectul ocupă o suprafaţă de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentraţie de 1,8 g de aur pe tonă de minereu – şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

Principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie minieră canadiană, listată la bursa din Vancouver care operează şi în Grecia, Turcia, China şi Brazilia. Compania minieră a preluat în decembrie 2011 European Goldfields, care deţinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din acţiuni fiind deţinute de compania de stat Minvest Deva. La începuturile lor, cele două afaceri, Roşia Montană Gold Corporation şi Deva Gold au fost finanţate de Frank Vasile Timiş, fondatorul şi fostul preşedinte al Gabriel Resources, compania ce deţine pachetul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation.

Deşi, atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Mediului şi Pădurilor Rovana Plumb susţineau la începutul mandatului că proiectul minier de la Roşia Montană nu poate merge înainte fără garanţii de mediu, renegocierea participaţiei statului sau desecretizarea contractului, mimând astfel interes şi responsabilitate faţă de implicaţiile serioase pe care asemenea proiecte de exploatare le ridică la adresa mediului şi comunităţilor afectate, Guvernul nu a solicitat nicio garanţie de mediu pentru aprobarea proiectului de la Certej. Participaţia statului român, similară celei de la Roşia Montană, este acceptată în forma actuală, iar contractul ce stă la baza acestui proiect este secret.

Mai mult, în emiterea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, autorităţile au considerat ca acceptabil impactul produs de consumul a 29 de milioane de metri cubi de apă din râul Mureş, defrişarea a 187 de hectare de pădure şi suprapunerea proiectului minier cu situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munţii Metaliferi pe o suprafaţă de 108 hectare.

Partidul Verde a criticat și condamnat emiterea acordului de mediu pentru exploatarea certej și a cerut ministrului Mediului retragerea avizului. La fel de criticat a fost și Remus Cernea, consilierul prim-ministrului Victor Ponta, în ale cărui atribuții intră problematica mediului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.