Acasă Externe Democrație și demografie, diplomație digitală versus colonialism digital

Democrație și demografie, diplomație digitală versus colonialism digital

DISTRIBUIȚI

151509 – 28082019 –  Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, Gabriela Crețu, a fost invitat la Forumul European Alpbach, desfășurat în perioada 24 – 27 august 2019.

În cadrul Forumului, Gabriela Crețu a participat la discuții tematice: democrație și demografie, diplomație digitală versus colonialism digital, liberul schimb în Uniunea Europeană, lupta pentru statul de drept și politica de apărare a Uniunii Europene.

În intervenția sa despre democrație și demografie, Gabriela Crețu a atras atenția asupra pericolului de a diviza societatea între tineri și bătrâni: ”Jucăm un joc foarte periculos, dând legitimitate academică unui subiect foarte nedemocratic, de extremă dreaptă, înlocuind opoziția democratică dintre proiecte politice despre cum să organizăm mai bine societățile noastre și să le adaptăm la noile realități, cu o opoziție între tineri și vârstnici. În loc să ne întrebăm cum putem schimba actualul model economic, un model care creează inegalități și distruge natura peste tot în lume, continuăm să dăm apă la moară imaginarului fascist”.

Cu privire la subiectul colonialismului digital, Gabriela Crețu a evidențiat problema abuzului „big data” de către sectorul privat. Crețu și-a declarat opoziția față de presupunerea că guvernele alese în mod democratic ar reprezenta principalul pericol. Gabriela Crețu a propus ca factorii de decizie, mai degrabă să-și pună problema cum ar putea reglementa mai bine capacitatea sectorului privat de a colecta și folosi date personale, protejând în același timp dreptul cetățenilor la demnitate și intimitate.

În contextul discuției despre liberul schimb în Uniunea Europeană, vorbitorul român a afirmat că „situația comerțului pune presiune pe decidenții politici la nivelul Uniunii Europene, din cauza lipsei lor de voință de a confrunta și rezolva tensiunile interne și de a pune în practică propriul model social”.

La finalul Forumului, Gabriela Crețu și-a exprimat aprecierea față de organizatori pentru posibilitatea de a dezbate teme europene de actualitate cu personalități din diverse domenii de activitate, reunind atât artiști și tineri implicați social cât și academicieni, jurnaliști și politicieni.

Forumul European Alpbach, desfășurat în satul Alpbach, Austria, este un eveniment anual organizat de ONG-ul cu același nume. Aceasta reprezintă o platformă interdisciplinară pentru știință, politică, afaceri și cultură. Fondat pentru prima oară în 1945, Forumul atrage anual peste 5000 de participanți din mai mult de 60 de țări. Ediția 2019, intitulată „Libertate și Securitate”, a reunit zeci de parlamentari din cadrul statelor membre UE, cu scopul de a discuta despre problemele actuale ale democrațiilor liberale contemporane și de a găsi căi de acțiune comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.