Acasă Politic Tulcea: Delta Dunarii, zona defavorizata

Tulcea: Delta Dunarii, zona defavorizata

DISTRIBUIȚI

113427 – 25092012 – Delta Dunării urmează să fie declarată zonă defavorizată pentru ca şi agenţii economici din Rezervaţie să nu mai fie suprataxaţi, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu.

„Există disponibilitate 100% pentru sprijinirea Deltei. În discuţiile purtate recent cu premierul Victor Ponta a apărut ideea ca Delta să fie declarată zonă defavorizată. Am analizat cu prefectul ce avantaje ar avea zona dacă ar fi declarată defavorizată şi ne-am dat seama că ar fi o oportunitate inclusiv pentru agenţii economici. Ni s-au cerut propunerile pentru modificarea legislaţiei în vigoare, dar am cerut un răgaz pentru a aduna pe toată lumea la masă, să analizăm propunerile, să identificăm punctele slabe şi să nu ne creăm un dezavantaj”, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ, Horia Teodorescu, citat de Administratie.ro.

Potrivit sursei, s-ar putea rezolva şi problema agenţilor economici care susţin că în prezent sunt suprataxaţi de stat.

„Locuitorii beneficiază de anumite facilităţi (subvenţie la plata energiei electrice, la plata taxelor şi impozitelor locale, pentru transportul pe apă – n.r.), dar declararea Deltei Dunării drept zonă defavorizată ar aduce anumite avantaje şi facilităţi şi pentru agenţii economici. Acum agenţii turistici sunt sufocaţi de taxe, iar preţurile practicate de aceştia, preţuri considerate exagerate, îi fac necompetitivi”, a mai spus preşedintele CJ.

Pachetul legislativ care urmează să fie prezentat Guvernului va include şi propuneri privind înfiinţarea unui corp unic de control care se va numi, conform ministrului Mediului, Rovana Plumb, Delta Force.

„Am cerut răgaz de două săptămâni pentru anumite propuneri, astfel încât următorul pachet legislativ privind Delta Dunării să fie discutat cu operatorii de turism, asociaţiile de pescari, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi să găsim cele mai bune soluţii atât pentru localnici, mediul de afaceri, cât şi pentru habitatele naturale. Să nu ne grăbim să aprobăm o hotărâre pe care mai târziu să o regretăm”, a menţionat preşedintele Teodorescu.

Acesta şi-a exprimat încrederea că autorităţile guvernamentale vor sprijini înfiinţarea unui antrepozit fiscal la Tulcea prin intermediul căruia, fără costuri suplimentare, atât agenţii turistici, cât şi instituţiile statului vor putea beneficia de combustibil neaccizat, conform prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce priveşte taxa pentru pescuit în Delta Dunării, preşedintele CJ a amintit că nu este de acord cu impunerea acesteia şi a menţionat că pentru anularea acesteia nu mai este nevoie de o hotărâre a CJ.

„Pescarii erau taxaţi dublu, în condiţiile în care ARBDD are deja o taxă pentru eliberarea permisului de pescuit. Eu nu cred că pescarii trăiesc pe roze, iar noi trebuie să-i încărcăm cu taxe. Din punct de vedere social, Delta nu este o zonă în care toată lumea doreşte să locuiască, iar din acest motiv noi trebuie să-i ajutăm pe localnici să-şi îmbunătăţească nivelul de trai”, a menţionat preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

În momentul de faţă, cei aproape 15.000 de locuitori ai satelor din Delta Dunării beneficiază de scutiri de la plata unor dări la bugetul de stat în baza HG nr 395 din 1996 şi a OUG nr 27 din august 1997 care nu vizează şi declararea Rezervaţiei drept zonă defavorizată. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.