Acasă Politic Alba Iulia: Foştii edili ai Hunedoarei, condamnaţi la închisoare cu executare

Alba Iulia: Foştii edili ai Hunedoarei, condamnaţi la închisoare cu executare

DISTRIBUIȚI

113671 – 04102012 – Magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia s-au pronunţat, miercuri, în cazul lui Ovidiu Hada, ex-primar al municipiului de pe Cerna, şi al lui Dan Robert, care a ocupat funcţia de viceprimar al oraşului.

Aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie, într-un dosar care vizează mai multe contracte de achiziţii publice, încheiate pe perioada cât cei doi se aflau la „cârma” administraţiei publice locale.

Fostul primar Ovidiu Hada şi ex-viceprimarul Dan Robert au declarat că vor face recurs la sentinţa dată de judecători, potrivit Servus Hunedoara.

Cei doi au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Astfel, Ovidiu Hada a primit cinci ani de închisoare, în timp ce Dan Robert, actual consilier local USL, trei ani de detenţie. Decizia a fost luată, ieri, de judecătorii de la Curtea de Apel Alba-Iulia, în acelaşi dosar mai fiind condamnate alte două persoane, angajate în cadrul instituţiei. Este vorba despre Daniela Arieta Căpâlnă, care ocupa funcţia de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate în cadrul Primăriei Hunedoara, condamnată de judecători la trei ani de închisoare cu executare, şi Ioan Ţiplea, angajat ca inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice a instituţiei, în cazul în care instanţa a hotărât să execute cinci ani de detenţie. În afara pedepselor cu închisoarea, instanţa i-a obligat pe cei patru la plata unei sume de 171.212 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, către Consiliul Local Hunedoara, care s-a constituit parte civilă în proces. Potrivit lui Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, hotărârea instanţei nu este definitivăşi poate fi atacată cu recurs, în termen de 10 zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României.

Foştii edili ai Hunedoarei, Ovidiu Hada şi Dan Robert, împreună cu ceilalţi doi funcţionari, au fost trimişi în judecată în acest dosar în vara anului trecut

Conform DNA, în cursul anului 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziţii publice (în principal, servicii de consultanţăşi închiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL , firmă controlată de către Ioan Ţiplea. Aceste contracte de achiziţii publice au fost încheiate nelegal, spun procurorii anticorupţie, în perioada aprilie – iunie 2009, sub coordonarea fostului primar Hada, a ex-viceprimarului Dan Robert, şi a Danielei Arieta Căpâlnă. Valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 40.764 de euro (171.212, 36 de lei). În condiţiile în care a dobândit şi calitatea de coordonator al Compartimentului achiziţii publice din cadrul primăriei, funcţie direct subordonată primarului, Ioan Ţiplea s-ar fi ocupat personal de redactarea documentelor de achiziţii publice. „Înţelegerea dintre inculpaţi a avut la bază atât un interes financiar, cât şi relaţiile personale (naşi de cununie) dintre primar, viceprimar şi Ioan Ţiplea”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupţie mai spun că firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanţă tehnicăşi economicăşi nici nu deţinea utilaje pentru închiriere. În plus, la scurt timp, aceiaşi funcţionari publici au aprobat, de asemenea, în mod nelegal, plata sumei precizate mai sus către SC Aris Mondo Consulting SRL.

Cei doi foşti edili ai Hunedoarei, împreună cu ceilalţi doi angajaţi ai primăriei, au mai fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte similare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.