Acasă Politic Brasov: Expertii antidrog, formati cu ajutorul artei

Brasov: Expertii antidrog, formati cu ajutorul artei

DISTRIBUIȚI

113590 – 01102012 – În perioada 24 – 28 septembrie 2012, a avut loc, în Poiana Braşov, sesiunea de formare „Consiliere şi Terapie prin Artă” – Atelier de lucru pentru experţii din penitenciare şi comunitate,

în cadrul Proiectului Prevenirea Traficului şi Consumului de droguri în penitenciarele din România. Activitatea a fost organizată de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Grupul de Cooperare pentru Combaterea Consumului si a Traficului Ilicit de Droguri (Grupul Pompidou) din cadrul Consiliului Europei, în colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România.

Obiectivul acestui proiect constă în facilitarea accesului la tratament şi servicii de reabilitare în penitenciare, prin suport psiho-social şi creşterea vizibilităţii cu privire la riscurile generate de droguri la nivelul factorilor de decizie şi printre condamnaţi, participanţii fiind reprezentanţi ai ANA, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova – Departamentul Instituţiilor Penitenciare.

Activitatea a debutat cu discursul de întâmpinare al managerului de proiect, reprezentant al Grupului Pompidou, urmat de cuvântul coordonatorului de proiect din partea Agenţiei Naţionale Antidrog. A fost prezentată, apoi, de către reprezentantul Institutului Internaţional pentru Experienţă Subiectivă şi Cercetare (ISER)/MSH – Şcoala Medicală din Hamburg (Universitatea Ştiintelor Aplicate), tematica cursului. Activităţile desfăşurate în prima zi au constat în exerciţii centrate pe terapia prin artă – o oportunitate pentru tratamentul abuzului de substanţe psihotrope în penitenciare.

Sesiunea de formare a continuat cu exerciţii şi discuţii interactive privind cauzele şi psihopatologia dependenţei de droguri, riscurile consumului de substanţe psihoactive (sănătate, dependenţă şi riscurile sociale, inclusiv HIV), consumul de droguri în închisori, caracteristici ale consumului de droguri în penitenciare, dependenţa de droguri privită ca o boală, consiliere şi interviul motivaţional – puterea imaginilor în terapie.

Activitatea s-a încheiat cu discuţii şi exerciţii practice având ca scop explorarea experienţelor anterioare în munca de creaţie cu persoanele private de libertate, opţiuni şi limitări în terapia acestora, modalităţi de motivare şi tehnici de abordare a grupului ţintă pentru a se implica în procesul de creaţie. La finalul sesiunii au fost prezentate scopul şi metodologia concursului de afişe, concurs care se va desfăşura în etapa următoare a proiectului.

În ziua de 28 septembrie 2012, a avut loc o întrevedere între delegaţia Consiliului Europei şi conducerea ANA, prilej cu care au fost analizate rezultatele activităţii şi au fost iniţiate demersuri pentru dezvoltarea unor noi proiecte finanţate de Grupul Pompidou din cadrul Consiliului Europei.

Reprezentanţii Grupului Pompidou au apreciat participarea şi nivelul de pregătire al specialiştilor români, considerând că aceştia sunt competenţi şi eficienţi în activitatea pe care o desfăşoară în domeniul reabilitării persoanelor consumatoare de droguri care execută pedepse privative de libertate. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.