Acasă Politic Bruxelles: Corina Cretu a sesizat CE in legatura cu exploatarea romanilor in...

Bruxelles: Corina Cretu a sesizat CE in legatura cu exploatarea romanilor in alte state ale UE

DISTRIBUIȚI

113822 – 10102012 – Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a interpelat Comisia Europeana (CE) cu privire la exploatarea lucratorilor romani

de catre angajatori din alte state membre ale Uniunii Europene. „Numerosi cetateni romani se confrunta cu abuzuri din partea unor angajatori din alte tari membre, care-i obliga sa accepte sa lucreze fara contract de munca si fara respectarea unor drepturi, precum plata orelor suplimentare”, a declarat Corina Cretu, referindu-se la cazul, dezvaluit recent, al zecilor de angajati romani exploatati in industria carnii din Belgia.

Vicepresedintele socialist a solicitat Comisiei sa initieze un cadru legislativ constrangator, in conditiile in care actuala legislatie a UE privind libera circulatie a lucratorilor este incalcata sistematic. Corina Cretu a atras atentia Comisiei asupra faptului ca mentinerea restrictiilor pentru accesul romanilor pe piata muncii din noua state membre determina un statut vulnerabil, care favorizeaza tratamentul discriminatoriu si abuzurile.

„Articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi Regulamentul nr. 492/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii interzic discriminarea pe criteriul nationalitatii, in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea si celelalte conditii de munca. Acest cadru trebuie completat cu masuri de sprijin a lucratorilor, pentru a-si exercita drepturile si pentru a se apara daca sunt supusi abuzurilor profesionale din partea unui angajator privat din alt stat membru”, se arata in interpelarea adresata de europarlamentarul roman.

„Presa europeana dezvaluie, tot mai des, abuzurile revoltatoare la care sunt supusi in unele state membre cetateni provenind din estul Europei. Saptamana trecuta, a atras atentia situatia precara a zeci de romani, care lucreaza in Bruxelles, in industria carnii, majoritatea fara contract de munca si fara plata orelor suplimentare. Este, de asemenea, cazul romanilor tinuti in conditii de sclavie, pentru a presta servicii de curatenie in Danemarca. Peste 20 de persoane au fost obligate, in regiunea Zealand, sa munceasca program prelungit fara a le fi platite salariile. In Marea Britanie, BBC a dezvaluit, recent, relele tratamente la care sunt supusi romanii care lucreaza in sectorul hotelier. Imigrantii angajati ca persoane fizice autorizate sunt platiti de trei ori mai putin fata de venitul minim din Marea Britanie, nefiind respectate conditiile de munca si salarizare promise initial”, a atras atentia europarlamentarul Corina Cretu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.