Acasă Politic Bruxelles: Corina Cretu cere CE sa oblige Marea Britanie sa respecte dreptul...

Bruxelles: Corina Cretu cere CE sa oblige Marea Britanie sa respecte dreptul romanilor la libera circulatie

DISTRIBUIȚI

113753 – 08102012 – Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a sesizat Comisia Europeana cu privire la declaratiile premierului David Cameron si ale ministrului britanic

de Interne referitoare la posibilitatea introducerii controlului la granite pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre ale Uniunii Europene.

„Sunt o confirmare a temerilor noastre in legatura cu mentinerea restrictiilor pentru cetatenii romani si dupa expirarea termenului-limita pentru blocarea accesului liber pe piata muncii”, a declarat Corina Cretu, amintind ca, la sfarsitul anului viitor, romanii si bulgarii ar trebui sa beneficieze, conform tratatelor de aderare la UE, de libera circulatie pe piata muncii in toate statele membre.

„E un atac direct impotriva uneia din libertatile fundamentale pe care se intemeiaza edificiul comunitar, inca de la Tratatul fondator din 1957. Libertatea de miscare pentru cetatenii romanii in cadrul Uniunii a fost ingradita, din 2007 incoace, in majoritatea statelor vestice, prin intermediul barierelor impuse accesului pe piata muncii. Amanarile repetate tind acum sa se permanentizeze, prin excluderea posibilitatii ca romanii si bulgarii sa acceada in randul europenilor cu drepturi depline”, a atras atentia Corina Cretu, in interpelarea adresata Comisiei Europene.

Europarlamentarul roman a subliniat ca este incorecta si lipsita de orice argumente invocarea riscului amplificarii imigratiei economice. „Periodic, Marea Britanie se confrunta cu un val de alarmism privind asa-zisul pericol est-european. Experienta post-aderare in cazul Romaniei si Bulgariei si concluziile Comisiei Europene in acest sens contrazic asemenea false temeri”, a precizat vicepresedintele socialist, criticand tendinta populist-antieuropeana a declaratiilor oficialului britanic.

„Orice discutie despre reintroducerea vizelor pentru cetatenii unor state membre inseamna intoarcerea spatelui nu doar principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, ci si realitatii din Marea Britanie si alte state occidentale, in care exponentii curentului eurosceptic acuza pe nedrept cele mai noi membre ale Uniunii, pentru a ascunde esecul evident al integrarii imigrantilor din afara UE”, a declarat Corina Cretu.

Vicepresedintele Grupului Europarlementar Socialist a cerut Comisiei Europene, ca responsabila pentru respectarea tratatelor europene, sa oblige autoritatile britanice sa se conformeze prevederilor acestora. Corina Cretu a precizat ca va solicita Grupului Socialist sa adopte o pozitie oficiala fata de intentia perpetuarii unor masuri abuzive si discriminatorii impotriva cetatenilor romani si bulgari. „Cred ca e momentul sa avem o dezbatere deschisa si transanta, inclusiv in plenul Parlamentului Britanic, cu privire la amenintarile premierului David Cameron de a renegocia relatia Marii Britanii cu UE, opunand proiectului federal ideea de mai putina Europa”, a subliniat europarlamentarul Corina Cretu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.