Acasă Politic Bruxelles: Corina Creţu cere Comisiei Europene să acţioneze pentru combaterea căsătoriilor forţate

Bruxelles: Corina Creţu cere Comisiei Europene să acţioneze pentru combaterea căsătoriilor forţate

DISTRIBUIȚI

113940 – 15102012 –  Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene să ia măsuri concrete pentru combaterea şi prevenirea căsătoriilor forţate, flagel tot mai prezent în multe regiuni ale globului.

„Mariajul forţat este, la orice vârstă şi în orice condiţii, o încălcare grava a drepturilor omului. Mai ales negarea dreptului unei fetiţe la copilărie, educaţie şi dezvoltare personala şi profesionala, prin limitarea oportunităţilor şi transformarea ei într-o potenţială victimă a violenţelor domestice, este revoltătoare şi inumană”, a declarat Corina Creţu, vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European.

Vicepreşedintele PSD a subliniat, în interpelarea adresată Comisiei, amplificarea acestui fenomen, mai ales in rândul minorilor. „Conform statisticilor, în fiecare an, zece milioane de fete cu vârste sub 18 ani se căsătoresc, multe fiind forţate in acest sens. În Niger, Ciad, Mali, Bangladesh, Guineea şi în nordul Republicii Centrafricane, rata de căsătorii timpurii şi forţate este de peste 60%. În Asia de Sud, aproape jumătate – 46 %, iar în Africa sub-sahariana 38% dintre fete subt obligate sa se căsătoreasca înainte sa împlinească 18 ani. Pe continentul european, situaţia cea mai gravă este în Georgia, unde 1 din 6 fete este căsătorita forţat, in vreme ce în Turcia ponderea este de 14 %, iar în Ucraina de 10 %. Fenomenul este specific, in Europa, mai ales comunităţilor de romi, inclusiv din România, si celor musulmane din Germania si Kosovo. 83,4% din persoanele forţate sa se căsătoreasca in Germania fiind tinere musulmane”, a evidenţiat europarlamentarul Corina Creţu.

În interpelarea adresată Comisiei Europene, vicepreşedintele socialist a solicitat acesteia să întreprindă demersuri pentru a combate şi a preveni dezvoltarea acestui fenomen dăunător care împiedică îndeplinirea a 6 din cele 8 Obiective de Dezvoltare ale Mileniului, vizând eradicarea sărăciei, educaţia primara, egalitatea de şanse, combaterea SIDA si reducerea mortalităţii la naştere si infantile. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.