Acasă Politic Bruxelles: Reforma in Justitie, prioritate pentru Parlament

Bruxelles: Reforma in Justitie, prioritate pentru Parlament

DISTRIBUIȚI

113961 – 16102012 –  Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut marţi, în cadrul vizitei oficiale pe care o face la Bruxelles, întâlniri cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz,

şi cu comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding.

            În cadrul întâlnirilor, preşedintele Camerei Deputaţilor a transmis angajamentul ferm al autorităţilor române de a continua procesele de reformă la care statul român s-a angajat în relaţia sa cu partenerii europeni.

            „Fie că este vorba despre reforma în Justiţie, fie despre avansarea procesului de integrare, România îşi va respecta toate angajamentele asumate”, a declarat Valeriu Zgonea.

            În acest context, discuţia cu comisarul Viviane Reding a reprezentat un bun prilej pentru a reafirma că reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, precum şi îndeplinirea obiectivelor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare reprezintă priorităţi politice majore pentru România.

            „Programul de guvernare al actualei majorităţi, votat în Parlament în prima jumătate a acestui an, pune pe un loc prioritar îndeplinirea indicatorilor prevăzuţi în MCV. Este în primul rând interesul nostru să ne asigurăm că progresele care au fost realizate în aceste domeniu, progresele recunoscute de către Comisie, să fie continuate şi în perioada următoare”, a spus Valeriu Zgonea, la finalul întrevederii.

            De asemenea, Zgonea a asigurat-o pe Reding că Parlamentul României va acorda prioritate legilor care vizează reforma în Justiţie, astfel încât să se poată trece cât mai repede la implementarea acestor măsuri.

„Mi-am exprimat speranţa că raportul Comisiei Europene, care va fi publicat la sfârşitul anului în curs, va reflecta respectarea de către România a angajamentelor asumate în dialogul cu Comisia. Numirea la Justiţie a unui ministru independent, care provine din rândul magistraţilor, reprezintă o dovadă a angajamentului nostru în această direcţie”, a afirmat Valeriu Zgonea.

            Pe de altă parte, discuţiile cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-au concentrat în jurul obiectivului principal al instituţiilor statului român în ceea ce priveşte avansarea procesului de integrare europeană, în toate domeniile de activitate. În acest sens, Valeriu Zgonea l-a asigurat pe preşedintele Schulz de angajamentul Parlamentului României faţă de valorile europene, ale democraţiei şi statului de drept.

            „Am avut o vară politică fierbinte la Bucureşti, dar aşa cum am arătat şi în cadrul dezbaterii de la Parlamentul European pe care am avut-o luna trecută la Strasbourg, Parlamentul şi Guvernul României au respectat Constituţia şi valorile democratice, indiferent de evoluţiile politice care au avut loc la noi în ţară”, a declarat Valeriu Zgonea, la finalul întrevederii.

            Astfel, preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat echilibrul de care a dat dovadă Parlamentul European în această privinţă şi i-a transmis lui Schulz că România contează în continuare pe sprijinul Parlamentului European pe dosarele prioritare pentru ţara noastră: libera circulaţie a persoanelor şi consolidarea pieţei interne, sprijinul politic pentru deblocarea deciziei privind aderarea României la spaţiul Schengen, extinderea Uniunii Europene, avansarea parcursului european al Republicii Moldova sau sinergia Mării Negre.

            „România va rămâne şi pe mai departe un susţinător ferm al proiectului european. Credem că este nevoie de mai multă Europă, mai multe politici economice viabile, mai multă competitivitate şi mai multă coordonare în activitatea externă a Uniunii. Susţinem importanţa metodei comunitare pentru aprofundarea integrării europene, ca garant al legitimităţii necesare adoptării deciziilor de anvergură pe temele de actualitate în acest context complicat de criză economică”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

            La finalul întrevederii, în virtutea menţinerii şi consolidării relaţiilor de cooperare dintre Parlamentul României şi Parlamentul European, Valeriu Zgonea i-a adresat invitaţia preşedintelui Schulz de a susţine un discurs pe teme de politică europeană la sfârşitul lunii octombrie, în faţa plenului reunit al Parlamentului României. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.