Acasă Politic Bucuresti: 13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Bucuresti: 13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

DISTRIBUIȚI

113884 – 12102012 –  Ziua de 13 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, prin rezoluţia 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel al municipiului Bucureşti, organizează astăzi, 12 octombrie a.c., o serie de activităţi cu caracter public, menite să marcheze Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, să conştientizeze şi să sensibilizeze populaţia, dar să o şi pregătească pentru astfel de situaţii.

Pe parcursul acestei zile, la nivel naţional este organizată „Ziua Porţilor Deschise”, prilej cu care cetăţenii vor avea posibilitatea să viziteze subunităţile de pompieri, să vizioneze tehnica de intervenţie, să participe la exerciţii demonstrative şi să cunoască modul de comportare în cazul producerii unor dezastre.

            Totodată, sunt amenajate puncte de informare preventivă, vor fi distribuite pliante şi afişe cu reguli şi măsuri ce trebuie respectate în cazul producerii unor dezastre naturale, se vor desfăşura concursuri cu elevii, constând în desene pe asfalt, având ca temă riscurile generate de calamităţile naturale.

            Premergător acestei zile, au fost organizate exerciţii de alarmare – evacuare în cazul diverselor situaţii de urgenţă şi au fost prezentate în şcoli lecţii cu caracter informativ – educativ.

Este cunoscut faptul că numărul dezastrelor naturale este în creştere, din cauza schimbărilor climatice majore şi, prin urmare, reducerea dezastrelor trebuie neapărat să fie aproape de inimile tuturor, deoarece doar împreună vom reuşi să reducem efectele dezastrelor naturale, de aceea derularea acestor activităţi constituie o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare a riscurilor în caz de catastrofe şi de a promova o cultură unitară de reducere a riscului la dezastre.

În acest an, cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, O.N.U. a iniţiat proiectul “Femei şi fete: O forţă de rezistenţă vizibilă/invizibilă”, prin care se intenţionează evidenţierea rolului femeilor şi tinerelor în cadrul procesului de gestionare/restaurare a climatului de siguranţă înainte, în timpul şi după producerea dezastrelor, respectiv adaptarea comunităţii în faţa stihiilor naturii/schimbărilor climatice.

În acest context, inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă   s-au străduit să atragă, în derularea acestor activităţi, un număr cât mai mare de femei de toate vârstele, acestea fiind caracterizate drept ,,furnizori eficienţi de informaţie”, empatice, motivate, personaje puternice, implicate în lupta pentru reducerea dezastrelor naturale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.