Acasă Politic Bucuresti: Autoritatile romane au primit 400.000 de dolari din recuperarea activelor provenite...

Bucuresti: Autoritatile romane au primit 400.000 de dolari din recuperarea activelor provenite din infractiuni

DISTRIBUIȚI

113870 – 12102012 –  Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a participat joi la un eveniment organizat de Ambasada SUA şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, în cadrul căruia Agenţia Antidrog Americană

(DEA) a remis Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni (ONPCCRCPI) din cadrul Ministerului Justiţiei şi Structurii Antidrog a Poliţiei Române suma de 400.000 de dolari ca semn de recunoaştere a contribuţiei acestor structuri la activitatea de confiscare a bunurilor rezultate din infracţiuni şi a bunei cooperări româno – americane în ce priveştre activitatea de aplicare a legii.

Cele două structuri vor primi 25% (Oficiul din cadrul MJ), respectiv 75% (Structura Antidrog a Poliţiei Române) din suma transferată, banii urmând a fi folosiţi pentru consolidare şi creşterea capacităţii de acţiune a acestora.

În intervenţia sa, Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a arătat: „Este important de ştiut că autorităţile române au fost eficiente, au fost prompte şi au contribuit substanţial în acest caz şi că această reacţie a consolidat încrederea partenerilor americani. De altfel, aceasta abordare reflectă o componentă majoră a Strategiei Naţionale Anticorupţie, care pune accent pe confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni şi a averilor dobândite ilicit. Urmare modificărilor aduse anul acesta Codului Penal, apreciem că în prezent cadrul legislativ este complet. Nu în ultimul rând evenimentul de astăzi vine să confirme rolul Oficiului Naţional de Recuperare a Creanţelor din cadrul MJ ca principală instituţie implicată în procesul de recuperare a câştigului infracţional în dosare cu caracter transnaţional”.

Ambasadorul SUA a subliniat în discursul său buna cooperare româno-americană în cursul unei anchete desfăşurate în anii 2007-2008 privind traficul de droguri. „Dorim să recunoaştem sprijinul vital acordat de autorităţile române pe tot parcursul acestei complexe anchete care a dus la destructurarea unei vaste operaţiuni de trafic de droguri şi spălare de bani. Dorim de asemenea să recunoaştem paşii considerabili făcuţi recent de România în domeniul confiscării bunurilor provenite din infracţiuni, sub conducerea plină de dedicare a Ministerului Justiţiei.”

Şeful Poliţiei Române a evidenţiat că de-alungul timpului, colaborarea cu autorităţile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii a fost extrem de fructuoasă şi a condus la rezolvarea a zeci de cazuri complexe. Şi nu doar atât, s-au dezvoltat adevărate relaţii de prietenie între poliţiştii români şi colegii americani. Totodată, acesta a precizat faptul că “Pentru a ajunge la finalul unei operaţiuni, respectiv destructurarea unor grupări organizate şi arestarea membrilor lor, este nevoie de foarte multă muncă, de colaborare poliţienească, respectiv schimb de informaţii, supraveghere operativă, schimb de proceduri etc., toate acestea conducând la descoperirea întregii reţele criminale”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.