Acasă Politic Bucuresti: Catalin Chelu, pus sub urmarire penala pentru un prejudiciu de 20...

Bucuresti: Catalin Chelu, pus sub urmarire penala pentru un prejudiciu de 20 milioane de euro

DISTRIBUIȚI

114316 – 31102012 – Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii  Călin Cătălin Chelu,

Cezar Rimar, Doina Lilioara Rimar şi Gabriel Constantinescu, din municipiul Galaţi,  precum şi faţă de alte 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

         Potrivit procurorilor, Cătălin Chelu, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi –  societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB – Secţiunea RASDAQ.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Chelu a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip S.R.L., mare parte cu sediul în municipiul Galaţi şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.

Cu titlu de exemplu, în decursul perioadei 2001 -2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj,  titluri emise de SIF – uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 RON, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 RON şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 RON.

Ulterior, Chelu a dispus în mod discreţionar de  resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea  patrimoniului acestora.

De asemenea, se mai reţine că SC Cony Sat SA Galaţi, societate controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de CATV, neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 20 milioane euro, corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 milioane  euro.

În perioada 17 septembrie – 31 octombrie 2012, la sediul D.I.I.C.O.T.,  învinuiţilor le-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, în prezenţa apărătorilor aleşi.

Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.