Acasă Politic Bucuresti: Comisarul Fule: Autoritatile sarbe trebuie sa puna in aplicare cu buna-credinta...

Bucuresti: Comisarul Fule: Autoritatile sarbe trebuie sa puna in aplicare cu buna-credinta protocolul romano-sarb privind minoritatile

DISTRIBUIȚI

114305 – 30102012 – În cadrul discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu în ceea ce priveşte candidatura Serbiei la Uniunea Europeană, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle,

a arătat că protocolul Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind Minorităţile Naţionale (semnat la Bruxelles, pe 1 martie 2012) trebuie pus în aplicare cu bună-credinţă de autorităţile sârbe, comisarul european personal şi înaltul reprezentant pentru politică externă şi politică de securitate al Uniunii Europene, Catherine Ashton, acordând o mare importanţă acestui document, transmite Romanian Global News.

Preşedintele Traian Băsescu, l-a primit luni, 29 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate. În cadrul întrevederii, cei doi înalţi oficiali au făcut evaluări cu privire la perspectivele de aderare la Uniunea Europeană pentru statele aflate în curs de negociere.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că apreciază activitatea comisarului european Štefan Füle pentru menţinerea pe agenda prioritară a Uniunii a problematicii extinderii, dar şi a celei privind întărirea cooperării cu statele din Parteneriatul Estic. În acest sens, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, a menţionat necesitatea valorificării prin noi semne de deschidere a paşilor importanţi făcuţi până în prezent în negocierile cu statele din Balcanii de Vest.

Basescu a subliniat importanţa pentru Republica Moldova a unei perspective europene clare şi a afirmat că statul vecin s-a dovedit a fi partenerul cu performanţele cele mai notabile în cadrul Parteneriatului Estic. Comisarul Štefan Füle a ţinut să menţioneze eforturile pe care România le face pentru creşterea autonomiei Republicii Moldova în ceea ce priveşte securitatea energetică.

Discuţiile au permis şi abordarea subiectului unei eventuale monitorizări pe justiţie postaderare pentru Croaţia. Preşedinte Traian Băsescu a făcut referire la consecinţele negative, în mod clar neanticipate la momentul înfiinţării sale, ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), pe care unele state membre îl invocă, în ciuda caracterului său de neutralitate politică, în dosare precum aderarea României la spaţiul Schengen. Traian Basescu a afirmat, de asemenea, că abordarea principiului monitorizării justiţiei în Uniunea Europeană este una inegală, dat fiind că există state membre cu situaţii mai precare în acest domeniu decât România, deşi acestea nu se află într-un proces similar de monitorizare.

La încheierea întrevederii, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, a vorbit despre rolul important jucat de România în regiunea Balcanilor de Vest şi a Mării Negre, subliniind deschiderea Comisiei Europene pentru valorificarea în sensul celor mai bune rezultate politice pentru Uniunea Europeană a raporturilor dezvoltate de ţara noastră cu statele din regiunile vizate. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.