Acasă Politic BucurestI: Drogurile, problemă de sănătate publică

BucurestI: Drogurile, problemă de sănătate publică

DISTRIBUIȚI

114092 – 22102012 – Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, în colaborare cu Spitalul de Psihiatrie Sf. Stelian şi Primăria Municipiului Bucureşti, prima conferinţă naţională cu tema “Adicţia – abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale”.

Evenimentul, care a avut loc pe 19 şi 20 octombrie a. c., a facilitat reunirea unor personalităţi, lideri ai vieţii academice, ştiinţifice şi profesionale din România, în vederea unei colaborări multidisciplinare pentru contracararea fenomenului dependenţei de droguri.

În deschiderea conferinţei, alături de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi de medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, chestor de poliţie Sorin Oprea, a subliniat că fenomenul drogurilor este o problemă mondială, iar România nu a fost ferită de acesta: „este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem, trebuie să găsim soluţiile şi să vedem ceea ce putem să facem în comun”.

De asemenea, directorul ANA a arătat că, în prezent, peste 200 de persoane primesc asistenţă din punct de vedere medical, psihologic şi social în centrele de asistenţă integrată a adicţiilor pe care ANA le are în subordine în Bucureşti.

„Sistemul de centre terapeutice va fi extins şi la nivel teritorial. Agenţia Naţională Antidrog are două centre în pregătire în acest moment. Ele se află la Dejani, în judeţul Braşov, şi la Bălani, în judeţul Harghita, iar capacitatea acestora este de 80 de locuri. Noi suntem în faza de operaţionalizare a acestora şi credem că la începutul anului viitor ele vor intra în funcţiune”.

Această conferinţă naţională a reprezentat cadrul unei dezbateri cu privire la noile tendinţe ale fenomenului drogurilor, la modalităţile de abordare a dependenţei de droguri din perspectivă multi-disciplinară şi la sistemul de asistenţă medico-psiho-socială disponibil pentru tratarea dependenţei de droguri.

În cele două zile de dezbateri au fost abordate teme actuale, cum ar fi fenomenul substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive din perspectivă medicală, psihologică, socială şi a aplicării legii, politicile publice în domeniul drogurilor în România, sistemului integrat de asistenţă medicală, psihologică şi socială destinat consumatorilor de droguri, programele de substituţie şi programele de harm reduction, activităţile specifice prevenirii consumului de droguri în România etc.

Principalele concluzii care au reieşit în urma dicuţiilor au fost: fenomenul drogurilor în România a devenit o problemă socială, de sănătate publică; problematica complexă a adicţiilor trebuie menţinută în atenţia instituţiilor statului şi a opiniei publice, deoarece creşterea accesibilităţii drogurilor sintetice, în special a substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, creşterea numărului de consumatori şi a gravităţii patologiei asociate consumului de droguri depăşeşte deja posibilităţile de susţinere financiară a costurilor pentru tratament; problematica adicţiilor reprezintă o responsabilitate colectivă, o problemă pentru a cărei rezolvare este nevoie atât de coordonarea activităţilor între instituţiile statului cu responsabilităţi în domeniu, cât şi implicarea reprezentanţilor societăţii civile, a organizaţiilor neguvernamentale şi organismelor internaţionale cu activităţi în domeniul medico-social; dezvoltarea serviciilor integrate de asistenţă oferite de Agenţia Naţională Antidrog pentru a facilita includerea a cât mai multor consumatori de droguri în circuitul terapeutic în scopul reintegrării sociale şi al diminuării riscurilor asociate consumului de droguri; adaptarea continuă a răspunsului naţional la noile tendinţe ale consumului şi traficului de droguri, la condiţiile socio-economice actuale. Răspunsul trebuie să se bazeze pe studii şi cercetări ştiinţifice care să releve realitatea. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.