Acasă Politic Bucuresti: Guvernul regandeste, impreuna cu OMV, redeventele pentru petrol si gaze

Bucuresti: Guvernul regandeste, impreuna cu OMV, redeventele pentru petrol si gaze

DISTRIBUIȚI

113743 – 08102012 –  Guvernul și OMV Petrom discută de câteva luni pe marginea redevențelor pentru petrol și gaze, a afirmat la Pro Tv directorul companiei, Mariana Gheorghe. Potrivit acesteia, până în acest moment au fost discutate doar

„principiile” privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei și economiei. Nu este vorba despre o expirare a contractelor OMV Petrom, ci despre o clauză de stabilitate garantată până în 2014, de guvern, tuturor producătorilor, referitoare la menținerea redevențelor la actualul nivel (între 3,5 și 13,5%). Redevențele de petrol și gaze au fost fixate în 2004 și sunt valabile până în decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Bugetul de stat încasează anual redevențe miniere și petroliere în jurul sumei de 1 miliard de lei.

Potrivit acordului cu FMI, Guvernul intențonează să aplice, din ianuarie 2013, o taxă pe veniturile extraordinare ale companiilor din sectorul gazelor și electricității, iar la mijlocul anului viitor va fi introdus un nou regim de reglementare și taxare în zona companiilor de petrol și gaze naturale.

Pachetul legislativ va avea două părți, prima vizând contribuția fiscală pe care Executivul o va aplica veniturilor „extraordinare” ale companiilor de gaze și electricitate obținute în urma liberalizării prețurilor la energie și gaze.

A doua parte a pachetului de măsuri va cuprinde un nou regim de taxare și reglementare a sectorului de petrol și gaze, pentru perioada 2015-2024. Aceste reglementări ar urma să fie elaborate până la sfârșitul acestui an.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern față de FMI, prețurile gazelor și electricității vor fi liberalizate integral, până în 2018, în etape și diferențiat pentru consumatorii industriali și cei casnici. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.